MENU

Aankoop van skates

Deze aankoophulp bevat een aantal tips om de juiste skate te kunnen vinden. Dit is gebaseerd op vele jaren ervaring en kan je helpen bij het vinden van een paar skates, waar je veel plezier van beleeft.

Je bent ook van harte welkom met ons contact op te nemen, als je niet zeker bent welke skate er bij jouw wensen past.

1. Inline skates of rolschaatsen?

Klassisk side-by-side rulleskøjteRolschaatsen zijn de klassieke skates met 4 wielen die paarsgewijs naast elkaar zijn geplaatst. De wielen zijn vast gemonteerd op een buigbare ophanging, wat lijkt op “trucks” ook wel bekend van het skateboard. Inline skates hebben vaak 2-5 wielen op één rij die zijn vast gemonteerd op een frame van plastic of metaal.

Inline skates zijn gemakkelijker om je evenwicht te bewaren, omdat je niet zo snel voor of achterover kunt vallen. Dit type skates rolt ook beter dan rolschaatsen, waardoor je minder energie hoeft te gebruiken om snelheid te maken. Inline skates zijn het meest populair type skates en dit is ook het type waar alle professionele skeeleraars op rijden. Inline skates hebben met dezelfde reden de grootste keus in onderdelen en complete skates.

Rolschaatsen worden vaak gekozen door mensen die als kinderen op rolschaatsen hebben gereden. Het is een kwestie van smaak en nostalgie, en de manier van rijden is ook iets anders. Kleine kinderen zullen vaak gemakkelijker hun evenwicht kunnen bewaren op rolschaatsen, men zullen het veelal moeilijker vinden vaart te maken.

2. Vind de juiste maat

De pasvorm is misschien het belangrijkste, wanneer je skates koopt. De skates moeten goed aan je voeten zitten. Veel producenten volgen niet altijd 100% de normale schoenmaten. Wanneer een productpagina van een skate linkt naar een maattabel, dan willen we je aanbevelen deze eerst door te lezen. Anders moet je als vuistregel een skate kiezen in een maat groter dan je gewone schoenmaat.

Wanneer je skates van SkatePro thuis zijn aangekomen, willen we je aanbevelen dat je ze eerst binnen past, zodat je ze eventueel kunt ruilen. Is er een plek die knelt na 1 min, dan kun je er zeker van zijn dat de schoenen ook zullen knellen na een ½ uur skaten. Je moet je tenen een beetje kunnen bewegen. Raken je tenen de voorkant of kun je ze niet bewegen, overweeg dan een ½-1 maat groter. Neem gerust contact met ons op, wanneer je niet zeker bent.

3. Schoenen zijn verschillend

Rulleskøjte støvleDe meeste inline skates hebben een hoge schoen (ook wel ”cuff” genaamd), die een goede enkelsteun en stabiliteit geven, wanneer je aan het skaten bent. Meer ervaren skeeleraars kiezen een lage schoen om een betere beweegbaarheid en lager gewicht te krijgen.

Kinderen groeien snel en daarom kunnen zij snel uit een paar inline skates groeien. Veel skates zijn nu verkrijgbaar in verstelbare modellen, waar de schoen heel gemakkelijk 3-4 maten kan worden aangepast. Verstelbare skates zijn qua kwaliteit geheel vergelijkbaar met normale modellen. SkatePro beveelt daarom verstelbare skates voor kinderen aan.

Skates hebben verschillende sluitingen: klik-sluiting, traditionele veters of snel-veters. Dit is vaak een kwestie van smaak. Snel-veters zijn over het algemeen veel sneller vast en los te maken. Een klik-sluiting is een stevigere sluiting, deze is snel en maakt de schoen elke keer even goed vast (wanneer je deze hebt ingesteld).

4. Is het frame belangrijk?

Rulleskøjte klingeAlle inline skates hebben een frame, waarin de wielen vast gemonteerd. Frames zijn vaak van kunstof of aluminium gemaakt. Een zachter frame zorgt ervoor dat je meer energie gebruikt om vooruit te komen en dat de skate instabiel wordt bij hogere snelheden.

Aluminium frames zijn vaak het stevigst en weeg je meer dan 80 kg, dan zou je altijd een aluminium frame moeten kiezen. Let erop dat de goedkoopste frames van aluminium vaak minder hard zijn dan goede kunststoffen frames.

Aggressive skates hebben meestal kunststoffen frames, omdat dit het mogelijk maak stunts te maken, bijv. als je grindt op je skates.

5. Lagers van de bekende merken

Rulleskøjte kuglelejeDe meeste lagers hebben een ”Abec”-cijfer. Dit geeft de nauwkeurigheid aan, waarmee de lager is gemaakt. Abec zegt echter niets over de kwaliteit, dus kijk naar lagers van de bekende merken en check evt. of deze van deugdelijk materiaal zijn gemaakt. Kies je een paar kwaliteits-skates, dan kun je ervan uitgaan dat de lagers goed zijn.

Over het algemeen kan over lagers gezegd worden:

  • De kwaliteit van het lager-metaal en de kogeltjes is van groot belang voor de levensduur.
  • De afsluiting en het smeermiddel zijn belangrijk voor de snelheid.

Als je meer wilt weten over lagers, lees dan:
Aankoop van lagers.

6. Heeft de skate goede wielen?

Rulleskøjte hjulEr zijn veel verschillende type wielen op de markt, en dit kan best verwarrend zijn. Houd je van fitness/speed, kijk dan naar wielen met een grote diameter. Deze geven hogere snelheden en een langere levensduur. Voor hockey en aggressive is de diameter niet zo belangrijk. Wielen en lagers zijn gemakkelijk te vervangen, dus koop je iets verkeerds, dan kun je het eenvoudig weer veranderen.

Enkele wiel-tips:

  • Voor een goede grip op de weg, heb je zachte wielen nodig die van een goed materiaal gemaakt zijn.
  • Zachte wielen slijten snel, vooral als het materiaal van slechte kwaliteit is.
  • Harde wielen gaan vaak langer mee, maar hebben ook minder grip op de weg.
  • Grote en smalle wielen zijn goed voor hogere snelheden.

Als je meer wilt weten over wielen, lees dan:
Wielen - nader verklaard

7. Skates met rem?

Rulleskøjte bremseSkatePro raadt beginners aan skates met een rem te gebruiken. Het kan echter onpraktisch zijn met een rem, vooral als je je skates wilt gebruiken voor speed, hockey of aggressive. De meeste fitness skates worden met een achterrem geleverd.

Remblokjes slijten na verloop van tijd, dus koop je skates, waar je nieuwe remblokjes kun krijgen die bij je skates passen. SkatePro verkoopt nieuwe remblokjes voor de meeste skates die een rem gemonteerd hebben.

8. Denk ook aan beschermingsuitrusting

Rulleskøjte hjelmHet is belangrijk degelijke beschermingsuitrusting te kopen, als je skates gaat kopen. Je kunt aardig gewond raken bij een val, daarom raadt SkatePro aan in ieder geval helm en polsbeschermers te gebruiken.

Je bent altijd van harte welkom contact met ons op te nemen, wanneer je advies nodig hebt. Wij helpen graag.

Je kunt hier onze keus in skates vinden.

Producten

Populaire producten