×
Menu

Freeskaten

Wat is Freeskaten en Voor Wie is het Bedoeld?

Freeskaten, ook wel freestyle inline skaten of urban skaten genoemd, is een skatestijl die tussen fitness en aggressive skaten inhangt. Deze stijl wordt vaak beoefend in steden en andere urban omgevingen. Freeskates komen met een harde schoen om klappen te weerstaan en high cuffs voor meer enkelondersteuning. Freeskates worden gebruikt door zowel rijders die voor het eerst gaan skaten als de zeer ervaren rijders.

Freeskate Stijlen: Urban en Slalom

Freeskates zijn een van de meest veelzijdige skates op de markt. Ze bieden dezelfde mobiliteit als normale fitness skates, met de mogelijkheid om ook gebruikt te kunnen worden voor urban en slalom skaten.

URBAN skaten

In deze skatestijl gebruiken rijders freeskates om zich voort te bewegen van de ene naar de andere locatie in de stad, of meer om aggressive stijl tricks te doen onderweg. Tijdens het freeskaten geven rijders vaak de voorkeur aan wielen tussen de 90mm en 110mm, aangezien deze het makkelijker maken om te skaten in urban omgevingen waar soms ruigere oppervlakken zijn.

Slalomskaten

Slalomskaten is een zeer technische stijl van skaten waarbij rijders op een vlak oppervlak verschillende trucks en bochten uitvoeren tussen gelijkmatig uitgespreide pionnen. Gevorderde skaters maken ook dansbewegingen wanneer ze door de pionnen rijden tijdens sessies en competities. In deze discipline monteren rijders 76mm, 80mm of 84mm wielen om de beste wendbaarheid te garanderen.

Is Freeskaten Iets voor Jou?

Het besluiten of je de freeskate stijl aan wilt leren in een urban omgeving hangt er heel erg vanaf in welke omgeving je woont. Ondanks de veelzijdigheid van deze skates is het wel optimaal om in een vlakke stedelijke omgeving te wonen, zoals in een stad of dorp met gladde en vlakke wegen. Een buitenwijk of een grote parkeerplaats kunnen ook uitstekende omgevingen zijn voor freeskaten.

Als je jezelf identificeert als een fitness skater die het liefst lange afstanden over het platteland rijdt, dan kan freeskaten alsnog een goede optie zijn. Voornamelijk als je op zoek bent naar een stevig paar skates met goede krachtoverdracht en accelleratie.


Meer weten over inline skates? Bekijk onze gids voor inline skaten: Welk type inline skates moet ik kiezen?

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden