×
MENU

Langlauf bindingen

Kies je langlauf ski binding dat past bij je ski boot

Wanneer je opzoek bent naar een binding voor je langlauf ski is het belangrijk om te kijken, welke stijl je skied en welke ski boots je momenteel hebt. Dit zou neer moeten komen op 1 van de 3 type bindingen, namelijk klassiek, skate of backcountry.

Daarnaast, de verschillende boots hebben verschillende types, die weer compatibel zijn met de verschillende specifieke bindingen. Het is dus erg belangrijk om te weten, wat je in huis hebt en wat je wilt gaan doen.

Moet ik gaan voor NNN of SNS?

Met NNN binding (New Nordic Norm) is de ski boot alleen aan de voorkant bevestigd aan de binding. Je hak zit dus niet vast aan de binding. Het voordeel van NNN bindingen is dat ze gemakkelijk zijn om te gebruiken en daarnaast een geweldige flexibiliteit geven.

Een ander systeem is de opzet van Salomon, namelijk SNS (Salomon Nordic System). Ook hier zit de binding aan de voorkant vast en heb je je hak vrij van de binding. Een gemakkelijk systeem om te gebruiken en een laag instap level. Een SNS binding is erg geschikt voor skiërs, die het optimale willen halen uit hun 'downhill' prestatie.

Er is daarnaast nog een binding systeem van Salomon, dat compatibel is met het NNN systeem, namelijk Prolink. Je kunt dit allemaal altijd vinden in de product omschrijving.

Nieuwe winter met een nieuwe set bindingen

In het verleden hebben NNN en SNS standaarden de markt beheerst. Maar nu is het patent van het NNN systeem van eigenaar Rottefella verlopen. Mede daardoor is ook Salomon gekomen met de introductie van het Prolink systeem en je zult waarschijnlijk ook meerdere nieuwe spelers op de markt zien komen. De twee belangrijkste merken Fischer en Rossignol zijn gaan samenwerken en introduceerde in 2017 het Turnamic binding systeem.

Wat het Turnamic systeem speciaal maakt is het eenvoudige in- en uitstappen van de binding, de makkelijke verstelling en de een-punts fixatie. Terwijl je de boot erin geklikt hebt, kun je de binding verstellen door middel van een eenvoudige knop (geen gereedschap vereist) om naar voren te gaan voor betere grip, of achteruit om beter te glijden. Daarnaast zijn de Turnamix bindingen gefixeerd op één positie (Flowflex systeem), wat een vrije flex van de ski verzekert.