MENU
Wintersport
Goed te weten
Filter
 Prijs
 Merken
 Schoenmaat

 Schoen/schaal type
 Schoenmateriaal
 Binnenschoen materiaal

Schaatsen

Filter »

Een goed paar schaatsen kopen is een goede investering, want ze zijn geschikt voor veel verschillende sporten en bij gebruik op de juiste manier, kun je ze de komende jaren gebruiken. Je kunt ze buiten gebruiken op bevroren meren en kanalen in de winter, en als het weer warmer wordt kun je je schaatsen meenemen naar de plaatselijke overdekte ijsbaan. De schaatsen in deze categorie zijn all-round schaatsen, wat betekent dat ze gebruikt kunnen worden voor recreatief schaatsen en lichaamsbeweging, maar je kunt ook een hockeystick meebrengen en ijshockeyen met je vrienden op deze schaatsen.

Goed te weten over schaatsen

Omdat schaatsen geen remsysteem hebben, moeten de ijzers werken als zowel rem- als glij apparatuur. Als het ijzer zeer scherp is, zul je zeer snel kunnen schaatsen en hard kunnen remmen. De meeste ijzers zijn gemaakt van staal. Om de goede eigenschappen van de ijzers te behouden is het belangrijk dat ze goed en regelmatig geslepen worden. Als dit niet goed en vaak genoeg gebeurt wordt de kwaliteit van de schaatsen geschaad.

Vroeger werden ijzers bevestigd aan een paar gewone schoenen om een paar schaatsen te maken, maar vandaag de dag is de schaats schoen een belangrijk onderdeel van een goede schaats. De boots zijn verkrijgbaar met meer of minder steun voor de enkels. Net als bij rolschaatsen, meer steun betekent minder flexibiliteit en vice versa. De schaatsen zijn verkrijgbaar met extra voering in een waterbestendig materiaal om je voeten warm en droog te houden.

De geschiedenis van het schaatsen

Schaatsen is een oude uitvinding. Er wordt aangenomen dat schaatsen in Finland werden uitgevonden door volkeren die het nodig hadden omdat ze ver moesten reizen over het ijs. Destijds was een schaats gewoon een dierlijk bot geslepen en onder de voeten geplaatst. Sindsdien zijn schaatsen ontwikkeld, maar het idee achter de schaats technieken zijn nog steeds hetzelfde.

De activiteit van schaatsen werd verspreid over Europa door de hogere klasse, maar het is altijd al een populaire activiteit geweest onder het grootste deel van de bevolking. Toen de winter begon en er ijs op de meren kwam te liggen, verzamelden jong en oud, rijk en arm zich om op de meren te schaatsen. In 1572 werden schaatsen met ijzeren messen uitgevonden - en met hen, een nieuwe generatie van schaatsen ontstaan.

Schaatsen zijn de voorgangers van rolschaatsen, dat is heel duidelijk als je kijkt naar zowel het ontwerp van de twee soorten, en de sport waar ze voor gebruikt worden.

Als je meer wilt weten over schaatsen

Als all-round schaatsen niet het paar schaatsen is die je nodig hebt, maar een paar schaatsen ontworpen voor een specifieke sport, kun je meer lezen over ijshockey schaatsen , kunstschaatsen en kinder schaatsen onder deze categorieën. Kinder schaatsen zijn, net als de schaatsen in deze categorie, gemaakt voor zowel recreatief gebruik als beweging. Lees over de verschillende schaatsen om meer informatie te krijgen. Verder biedt SkatePro aan je schaatsen te slijpen voor een klein bedrag.

Zie onze aankoop hulp voor schaatsen voor advies over hoe je de juiste maat en het juiste model te kiest.