MENU
×

BMX fietsen

BMX is een fiets sport, die al vele jaren bestaat. Door deze jaren heen zijn de BMX fietsen heel veel ontwikkeld. Echter, tegelijkertijd, zijn de karakteristieke duurzame stalen of aluminium frames en brede banden gelijk gebleven.

BMX fietsen en Mini BMX fietsen

De materialen en grootte van de BMX zijn afhankelijk van de discipline waarvoor het wordt gebruikt. Je kunt de BMX sport in twee disciplines verdelen waarvoor je een net iets andere soort fiets nodig hebt: BMX Racing en Freestyle BMX. Ook is er een reeks mini BMX fietsen ontstaan. De Mini BMX is voor stunts in de straten of het skatepark, niet om te racen. De conventionele BMX bestaat al een aantal jaren, de Mini BMX is een relatief nieuwe vorm van BMX, gericht op zowel kinderen als volwassenen, en sommige mensen beschouwen het als een collectible.

Een BMX fiets voor Racing en Freestyle

BMX racing is een off road wielersport, uitgevoerd op onverharde wegen, geïnspireerd door motorcross. Het is een individualistische, competitieve sport. Echter, BMX richt zich op mensen van alle leeftijden, waardoor het een populaire familie sport is.

De Racing BMX fiets is meestal verkrijgbaar met een aluminium frame en 20" wielen.

Freestyle BMX fietsen zijn ontworpen voor verschillende disciplines, zoals Street, Trails en Flatland. Het type en de kwaliteit van het gebruikte staal voor het frame van deze fietsen kunnen variëren. Veel BMX fietsen hebben frames gemaakt van chroom-molybdeen in combinatie met hi-ten staal. Hoewel chroom-molybdeen niet zo licht is als aluminium, is het wel zeer sterk en duurzaam en over het algemeen, een materiaal dat veel gebruikt wordt voor BMX frames. Wielmaten variëren van 16" tot 20". De 16" en 18" wielen zijn meestal voor BMX fietsen voor kinderen, De 20" wielen is de meest populaire grootte onder de meeste rijders.

De ontwikkeling van de BMX

De geschiedenis van BMX begon in Californië in het begin van de jaren 1970, toen in 1971 de film "On Any Sunday'', een documentaire over de motorsport, werd uitgebracht. De film was een succes, en veel mensen beschouwen het als de lancering van de BMX-beweging. Geïnspireerd door de documentaire en de motocross sport in het algemeen, begonnen kinderen met hun fietsen op onverharde wegen te rijden. In het midden van de jaren 1970 heeft dit geleid tot de productie van de eerste echte BMX fietsen -, sterke, duurzame fietsen ontworpen voor off-road gebruik. Rond dezelfde tijd ontstonden de Freestyle BMX fietsen, een discipline waar stunts en technieken belangrijker zijn dan snelheid. Sindsdien is de American Bicycle Association opgericht, en in 1982 werden de eerste BMX wereldkampioenschappen gehouden.