MENU
×

Downhill Longboards

  Filter
Merken
Truck-type
Deck lengte
Deck materiaal
Extra materialen

Downhill longboards – voor snelheid en slides

Bij downhill longboarding draait alles om de snelheid en de beste manier om snelheid te krijgen is, om van een heuvel af te gaan – dit is waar de naam vandaan komt (down a hill). Met downhill longboards ben je normaal gesproken op zoek naar een echte adrenaline stoot op steile hellingen, waar je snel naar beneden kunt rijden. (Let er op dat je de lokale verkeersregels opvolgt om ongelukken te voorkomen). Downhill longboards zijn gemaakt voor slides, wat een echte must is bij het longboarden omdat er geen remmen zijn. Je hebt daarom slides nodig om je snelheid te minderen en je board onder controle te houden.

Deck kenmerken

Het deck van een downhill longboard, ongeacht voor of deze voor beginners of ervaren rijders is, is stijver gemaakt voor meer stabiliteit in het deck. Dit vermindert de kans op snelheidwankelingen wanneer je op hoge snelheid rijdt. De decks zijn vaak gemaakt van 8-10 lagen esdoorn. Sommige decks zijn versterkt met carbon om ze nog stijver te maken. Over het algemeen, wil je een laag balans punt hebben met je lichaam, voor een betere balans en om slides te beginnen. Dit krijg je met dropthrough trucks, een drop deck of met rocker. Op de productpagina's kun je de specificaties lezen van het specifieke downhill longboard.

Downhill longboards – ervaren rijders en beginners

Downhill longboarding is bedoeld voor de ervaren rijders die de basis van het longboarden al onder de knie hebben. Als beginner, dien je eerst de basis technieken te leren, waaronder de slide techniek, omdat dit de enige manier is om te remmen wanneer je downhill gaat.

Ook al is downhill longboarding als sport alleen geschikt voor de ervaren rijders, het longboard zelf kan ook gebruikt worden door beginners. Echter, verschillen de boards op sommige aspecten. (lees de volgende secties).

Ervaren rijders

Een goed downhill longboard voor ervaren rijders is uitgerust met harde wielen, vaak 86A. Harde wielen gaan sneller vanwege de lagere rolweerstand. De bushings zijn ook harder gemaakt voor meer stabiliteit op het board en daardoor ook om het risico op wankelingen te verminderen. Om nog meer stabiliteit toe te voegen, zijn de trucks vrij wijd, vaak 190-200 mm. Voor maximale controle op het board, is de griptape zeer ruw, wat zorgt voor meer frictie en veilige houding. Als je je voet nog meer wilt insluiten, kun je een zogenaamde footstop aan het deck vastmaken, waardoor je minder snel zult uitglijden. Of je een footstop wilt gebruiken hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Freeride / downhill: Als je graag trucs wilt doen, dan wil je een board dat hier meer op gericht is dan een normaal downhill board. Je kunt deze vinden in de freeride longboard categorie.

Beginners

Omdat downhill longboards stijve en stabiele boards zijn, zijn ze zeer geschikt voor elke beginner die de basis van het longboarden wil leren. Velen kiezen daarom dit board puur voor cruiser doeleinden en omdat ze de vorm van een downhill board mooi vinden. Andere daarentegen, gaan voor de instapmodel boards om de techniek te leren op vlakke ondergronden, alvorens ze overstappen naar het downhill rijden. Wanneer je de techniek hebt geleerd, hoef je alleen nog maar de trucks en wielen aan te passen om er een echt downhill board van te maken, omdat je het juiste deck al hebt.

Instap modellen hebben vaak zachtere wielen, geschikt voor cruising. De standaard truck grootte is 180mm en ze hebben zachtere bushings om makkelijker te kunnen draaien. De griptape is zachter dan die wat gebruikt worden om echt downhill te gaan, omdat je zelf veel moet afzetten. Met een harde griptape zullen je schoenen dan snel verslijten. Als je downhill gaat, zet je jezelf niet veel af waardoor een ruwere griptape geschikter is.

Veiligheidsuitrusting

Omdat het mogelijk is om hoge snelheden te bereiken tot wel 130 km/u, is het zeer belangrijk om een goede veiligheidsuitrusting te gebruiken. Je draagt een compleet pak dat je rug en benen beschermt, net zoals je vaker ziet bij motorrijders. Om het hoofd en gezicht te beschermen, gebruik je een ‘full-face’ helm. Een downhill uitrusting is specifiek gemaakt voor snelheid. Zo zijn er bijvoorbeeld slide handschoenen, die niet alleen je handen beschermen, maar ook ontworpen zijn met een puck op de palm zodat je je slides onder controle kunt houden.

Bekijk onze grote selectie downhill longboards op deze pagina.

Mocht je nog vragen hebben, kunnen je onze gids aanschaf van longboards lezen.


Je bent ook meer dan welkom om contact met ons op te nemen. We staan altijd klaar om het juiste downhill board voor je te vinden.