×
Menu

Stuntstep compressie

  Filter
Kleur
Merken
Compression type
Clamp binnendiameter
Bar Binnendiameter

Goed te weten

Waarom is een compressiesysteem op je stuntstep belangrijk?

Hier vind je alle stuntstep compressie sets, compressiebouten en compressie ombouwsets.

Een compressiesysteem voor een stuntstep is eenvoudig gezegd het punt waar de bar, vork en deck samenkomen. Een compressiesysteem is nodig als je een voorvork zonder schroefdraad gebruikt. Een pro compression is een must-have als je een custom stuntstep bouwt.

Bij het uitzoeken van je stuntstep compressiesysteem moet je er voornamelijk op letten dat het compatibel is met je vork, bar en natuurlijk met je persoonlijke voorkeur en rijstijl.

Welk compressiesysteem moet ik kiezen?

Één van de meest voorkomende vragen is, welk compressiesysteem moet ik kiezen voor mijn stuntstep.

Alle stuntstep compressie opstellingen hebben voor- en nadelen. Hieronder zullen we een paar voor- en nadelen onder elkaar zetten van de verschillende compressiesystemen. We hopen dat je na het lezen van van dit artikel zonder probleem een keuze kan maken welk compressiesysteem het beste voor jou is.

Voor meer technische informatie over jouw compressiesysteem kun je deze gids openen, met "How-to" video's, stap voor stap handleidingen en een overzicht van alle verschillende reserveonderdelen.

HIc stuntstep compressie

HIC is de afkorting voor "Hidden Integrated Compression". HIC was het eerste compressiesysteem dat op de markt kwam en werkt zeer goed. HIC maakt gebruik van een oversized bar met een compressiering en bout welke in de starnut geschroefd wordt om de vork te verbinden. Zoals de naam al doet vermoeden HIC compressie is geïntegreerd en niet zichtbaar. Het HIC systeem is ontwikkeld door RAD Scooter Parts.

Pluspunten: In vergelijking met andere stuntstep compressiesystemen niet al te duur en niet al te moeilijk te monteren.

Minpunten: Is niet geschikt voor een aluminium of standaard bar en men moet een inkeping maken aan de onderkant van de bar om de bar op de vork te bevestigen. Deze inkepingen hebben de neiging om de bar zwakker te maken waardoor deze buigt of zelfs afbreekt als je aggressief rijdt.

SCS stuntstep compressie

SCS is de afkorting voor Standard Compression System. SCS is een populair compressiesysteem, en bijna alle fabrikanten maken dit systeem. SCS compressie lijkt eenvoudig in vergelijking met de andere omdat het compressiesysteem is ingebouwd in de clamp.

SCS compressie heeft vier bouten. Twee om de bar vast te zetten, en twee voor de vork.

Dit compressiesysteem is niet geschikt voor gebruik met ingekeepte bar, tenzij je een adapter gebruikt.

Pluspunten: Zeer duurzaam en het sterkste compressiesysteem op de markt. En het geeft je stuntstep ook nog eens een gave look. Geen inkeping is nodig, waardoor de kans op het verbuigen van de bar vermindert.

Minpunten: Het is het zwaarste compressiesysteem op de markt, ook financieel. Om het goed te installeren heb je misschien opvulringen nodig.

ics (ics10)

ICS is de afkorting voor Inverted Compression System. Dit compressiesysteem is een systeem dat in het verleden gebruikt werd voor BMX fietsen. Het wordt "Inverted" (omgekeerd) genoemd omdat de bout verticaal in de vork gaat en een stermoer vastzet die in de bar is geïnstalleerd. Het ICS systeem is alleen te gebruiken met een standaard maat bar met inkepingen. ICS is erg licht en kan zowel met een stalen of aluminium bar gebruikt worden.

Het stuntstep merk Ethic heeft een verbetering van dit ICS systeem ontwikkeld: ICS10. Het verschil zit hem in de 10mm bout en starnut, waardoor het systeem sterker wordt. Om van ICS10 gebruik te kunnen maken moet je er zeker van zijn dat de compressiebout in je voorvork past, omdat deze groter is dan normaal.

Pluspunten: ICS is een goede keuze als je met een klein budget een voorvork zonder schroefdraad wilt gebruiken. Het is ook een erg licht systeem.

Minpunten: De starnut kan nogal zwak zijn en makkelijk buigen als je aggressief rijdt. Om het systeem te kunnen installeren moet de bar inkepingen hebben, waardoor de stuntstep zwakker wordt. Het ICS systeem kan ook lastig zijn om te installeren, je hebt waarschijnlijk een 30 cm lange inbussleutel nodig om het systeem vast en los te draaien.

IHC

Internal Hidden Compression is bedacht door Blunt/Envy Scooters met het idee een lichtere versie van HIC te ontwikkelen. Anders dan de andere compressiesystemen is IHC ingebouwd in de voorvork, waardoor je één onderdeel minder te installeren hebt.

Het IHC systeem is te gebruiken met een aluminium bar met oversized clamp en met een standaard stalen bar met standaard clamp.

Pluspunten: IHC is een sterk ,duurzaam compressiesysteem. De bout heeft een extra diepe inbus inkeping waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat de rijder de inbus kop beschadigt.

Minpunten: De voorvork is iets zwaarder dan normaal, omdat het compressiesysteem ingebouwd is. Maar dit systeem is nog steeds lichter dan de oversized stalen bars die gebruikt worden met HIC. De bar moet een inkeping hebben om de clamp te kunnen vastzetten.

SkatePro