×
Menu

Stuntstep compressie

  Filter
Merken
Compression type

Goed om te weten

Waarom is een compressiesysteem op je stuntstep belangrijk?

Een compressiesysteem voor een stuntstep is eenvoudig gezegd het punt waar de bar, vork en deck samenkomen. Je hebt een compressiesysteem nodig wanneer je een voorvork zonder schroefdraad gebruikt. Een goede compressie is een must-have als je een custom stuntstep bouwt.

Bij het uitzoeken van je stuntstep compressiesysteem moet je er voornamelijk op letten dat het past bij je vork, bar en je persoonlijke voorkeur en rijstijl.

Hier vind je volledige stuntstep compressiesystemen, compressiebouten, shims, starnuts en meer.

Welk compressiesysteem moet ik kiezen?

Één van de meest voorkomende vragen is welk compressiesysteem je moet kiezen voor je stuntstep.

Alle stuntstep compressiesystemen hebben zowel voordelen als nadelen. Hieronder zullen we de voor- en nadelen van de verschillende compressiesystemen op een rijtje zetten. We hopen dat je na het lezen van van dit artikel gemakkelijk kunt bepalen welk compressiesysteem het beste voor jou is.

Voor meer technische informatie over jouw compressiesysteem kun je deze gids openen, met "How-to" video's, stap voor stap handleidingen en een overzicht van alle verschillende reserveonderdelen.

HIc compressie

HIC is de afkorting voor "Hidden Integrated Compression".
HIC was het eerste compressiesysteem dat op de markt kwam en werkt zeer goed. HIC maakt gebruik van een oversized bar met een compressiering en bout die in de starnut geschroefd wordt om de vork te verbinden. Zoals de naam al doet vermoeden is HIC compressie geïntegreerd en niet zichtbaar. Het HIC systeem is ontwikkeld door RAD Scooter Parts.

Pluspunten: In vergelijking met andere stuntstep compressiesystemen niet zo duur en niet al te moeilijk te monteren.

Minpunten: Is niet geschikt voor een aluminium of standaard bar en men moet een inkeping maken aan de onderkant van de bar om de bar op de vork te bevestigen. Deze inkepingen hebben de neiging om de bar zwakker te maken waardoor deze kan buigen of zelfs afbreken als je aggressief rijdt.

SCS compressie

SCS is de afkorting voor Standard Compression System. SCS is een populair compressiesysteem, en bijna alle fabrikanten maken dit systeem. SCS compressie lijkt eenvoudig in vergelijking met de andere systemen omdat het compressiesysteem is ingebouwd in de clamp.

SCS compressie heeft vier bouten. Twee om de bar vast te zetten, en twee voor de vork.

Dit compressiesysteem is niet geschikt voor gebruik met ingekeepte bar, tenzij je een adapter gebruikt.

Pluspunten: Zeer duurzaam en het sterkste compressiesysteem op de markt. En het geeft je stuntstep ook nog eens een gave look. Geen inkeping is nodig, waardoor de kans op het verbuigen van de bar vermindert.

Minpunten: Het is het zwaarste compressiesysteem op de markt, ook financieel. Om het goed te installeren kan het zijn dat je ook nog headset spacers nodig hebt.

ics (ics10)

ICS is de afkorting voor Inverted Compression System. Dit compressiesysteem is een oud systeem dat in het verleden gebruikt werd voor BMX fietsen. Het wordt "Inverted" (omgekeerd) genoemd omdat de bout verticaal in de vork gaat en zich vastdraait in een stermoer (star nut) in de bar. Het ICS systeem is alleen te gebruiken met een standaard maat bar met inkeping. ICS is erg licht en kan zowel met een stalen of aluminium bar gebruikt worden.

Het stuntstep merk Ethic heeft een verbetering van dit ICS systeem ontwikkeld: ICS10. Het verschil zit hem in de 10mm bout en starnut, waardoor het systeem sterker wordt. Om van ICS10 gebruik te kunnen maken moet je zeker weten dat de compressiebout in je voorvork past, omdat deze groter is dan normaal.

Pluspunten: ICS is een goede keuze als je met een klein budget een threadless voorvork wilt gebruiken. Ook is het een erg licht systeem.

Minpunten: De starnut kan nogal zwak zijn en buigen als je aggressief rijdt. Om dit systeem te kunnen installeren moet de bar een inkeping hebben, wat een zwakke plek op de stuntstep betekent. Het ICS systeem kan ook lastig zijn om te installeren, je kunt een 30cm lange inbussleutel nodig hebben om het systeem vast en los te draaien.

IHC

Internal Hidden Compression is bedacht door Blunt/Envy Scooters met het idee een lichtere versie van HIC te ontwikkelen. Anders dan bij andere compressiesystemen is IHC ingebouwd in de voorvork, waardoor je één onderdeel minder te installeren hebt.

Het IHC systeem is te gebruiken met een aluminium bar met oversized clamp en met een standaard stalen bar met standaard clamp.

Pluspunten: IHC is een sterk en duurzaam compressiesysteem. De bout heeft een extra diepe inbus kop waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat je de kop van de bout stukdraait.

Minpunten: De voorvork is iets zwaarder dan normaal, omdat het compressiesysteem ingebouwd is. Maar dit systeem is nog steeds lichter dan de oversized stalen bars die gebruikt worden met HIC. De bar moet een inkeping hebben om de clamp te kunnen vastzetten.

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden