Sinterklaas
Bestellen t/m 1 dec.  -  Lees meer
×
Menu

Lagers - Rolschaatsen

  Filter
Merken
Lager type
Lagerprecisie

Goed te weten

Skate lagers

Lagers zijn een zeer belangrijk onderdeel van je skates, ze zorgen ervoor dat je wielen vrij kunnen draaien. Hier vindt je alle soorten lagers, van goedkope industrielagers (welke goed geschikt zijn voor skates) tot speciale lagers die ontworpen zijn om water en viezigheid buiten te houden en daardoor langer meegaan.

Rolschaats en skate wielen hebben 2 lagers nodig om op de as te kunnen draaien. Een kogellager kan veel verschil maken in snelheid en gevoel.

Welk type wiellager je ook gebruikt je moet altijd zand, water en vochtige condities vermijden. Dit verkort de levensduur van je wiellager aanzienlijk.

Monteren van je lager in je wiel

Een kogellager kun je er normaal met je duimen in duwen. Als het lager goed gemonteerd is is deze in lijn met de wiel hub. Als deze aan een kant uitsteekt is deze niet goed gemonteerd en zul je deze beschadigen tijdens het skaten. Als je een wiel hebt met metalen hub kan het moeilijker zijn om het lager te monteren, je kunt dan een rubberen hamer gebruiken of een vierkant stuk hout om de lager op zijn plaats te tikken.

Industriële normen

Voor de meeste skate wielen worden 608 lagers gebruikt. Dit lager heeft de volgende afmetingen:

  • 22 mm buitendiameter
  • 7 mm breed
  • 8 mm binnendiameter

Hoe goed het lager ronddraait wordt aangegeven in de ABEC standaard die van ABEC-1 tot ABEC-9 gaat, hoe hoger het nummer hoe beter het lager.

De lagers van hoge kwaliteit worden vooral gebruikt voor het skeeleren waar je zo weinig mogelijk weerstand wilt hebben. De lagers die iets minder nauwkeurig zijn worden veel gebruikt voor de disciplines waar de lagers veel klappen te verduren krijgen.

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden