×
Menu

Roller Derby

Vorige
Volgende
Pagina 1 van 2

Wat is Roller Derby?

Roller derby is een leuke, fysieke sport waarbij het doel van het spel is om over een indoor baan te skaten en met het team de teamleden van het andere team in te halen. Roller derby werd uitgevonden door Leo Seltzer in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het is populair in de VS, maar wordt over de hele wereld gespeeld. De sport staat bekend om inclusiviteit en het hoge niveau van de vrouwelijke spelers. De meeste roller derby wedstrijden worden gespeeld op vlakke, ovale banen in plaats van schuin oplopende banen.

Roller derby spelers dragen schoenen met vier wielen die lijken op klassieke rolschaatsen. Wanneer ze een wedstrijd spelen gebruiken spelers een verzonnen naam die als hun alter ego fungeert tijdens derby. Ook staan de spelers bekend om het toevoegen van wat extra flair aan hun uniform, vaak met uitbundige make-up, gezichtsverf en visnetpanty's.

Derby skating is een zeer fysieke activiteit en daarvoor is het dragen van beschermende uitrusting is een must. Ondanks dat dit een full contactsport is bestaan er ook junior competities voor jongere spelers.

Hoe werkt Roller Derby?

Roller derby is een snelle en full contact sport die wordt gespeeld tussen twee teams van 5 spelers. Elke wedstrijd, of een bout zoals het wordt genoemd, bezorgt zowel deelnemers als toeschouwers veel plezier. Elke bout bestaat uit twee helften van 30 minuten waarin de spelers met intervallen van twee minuten deelnemen, ook wel 'jams' genoemd.

Beide teams kiezen een 'jammer' die te herkennen is aan de ster op hun helm. De rest van de teamleden worden blockers genoemd en zij moeten voorkomen dat de 'jammer' van het andere team een rondje om de rink (baan) maakt. Het doel van de 'jammer' is om alle blockers van het andere team in te halen en zo per lap punten te scoren.

Hoe begin je met Roller Derby?

Je kunt beginnen met roller derby op met een paar gewone rolschaatsen, maar het is zeker aan te raden om voor duurzame Roller Derby Skates te gaan. De volgende stap is om een plaatselijke derby club bij jou in de buurt te zoeken en dan ben je er helemaal klaar voor! Aangezien het een zeer fysieke sport is, vergeet niet om knie-, elleboog- en polsbeschermers, een gebitsbeschermer en een crashbroek mee te nemen.

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden