MENU

Aankoop van schaatsen

Overweeg je een paar schaatsen aan te schaffen? Hier vind je een aantal tips, die je kunnen helpen om de schaatsen te vinden die het beste bij jou passen.

Misschien heb je een oud paar schaatsen thuis. Vaak is het raadzaam om ze daar ook te laten, en nieuwe er voor in de plaats te kopen. Moderne schaatsen zijn veel in schaatsplezier verbeterd. Ze bieden een veel betere ondersteuning, zodat je voorkomt dat al je energie verbruikt wordt in het houden van je balans. Ook zijn de ijzers verbeterd wat het makkelijker voor je maakt om snelheid te winnen op je schaatsen.

Wat voor soort schaatsen zijn er beschikbaar?

Hier is een korte presentatie van de verschillende soorten schaatsen beschikbaar.

De hockey schaats

Deze schaats heeft een harde schoen met een goede voering, dat heel comfortabel is om te dragen, zelfs met de harde boot. Het is zo gevormd dat de schoen voor een goede ondersteuning van de enkel en voet zorgt. De schaats heeft korte, iets schuine ijzers, waardoor je snel en gemakkelijk kunt manoeuvreren, maar het niet zo geschikt maakt voor lange afstanden.

De kunstschaats

De klassieke schaats met lederen laars en een hak in combinatie met lange ijzers met tandjes aan de voorkant.
Met behulp van de tandjes kun je opstijgen bij het springen.
De traditionele lederen versie zorgen niet voor een goede ondersteuning, en de voering is heel dun. Moderne recreatieve figuur schaatsen met de schoen gemaakt van plastic of andere materialen (zoals afgebeeld op de foto), bieden betere ondersteuning en een meer comfortabele voering.

De noren

Deze schaats is gemaakt voor snelheid. De schoen is lowcut en zit strak om je voet. De ijzers zijn lang en smal.


Hockey schaatsen of kunstschaatsen?

Voor beginners (zowel kinderen als volwassenen) adviseren wij de hockey schaatsen. Het biedt een goede ondersteuning en is comfortabel om te dragen in vergelijking met recreatieve schaatsen rond dezelfde prijs.

Wil je kunstjes doen en springen op je schaatsen, dan wil je waarschijnlijk een paar kunstschaatsen. Voor kinderen en beginners raden wij recreatieve schaatsen aan met een niet-leren laars, zodat het zorgt voor een betere ondersteuning dan de traditionele kunstschaatsen.

Als je twijfelt, dan kun je de verschillende soorten schaatsen bij de meeste ijsbanen testen, waar je de schaatsen kunt huren.

Als je je schaatsen maar een paar keer per jaar gebruikt, dan is er geen reden om honderden euro's uit te geven aan je schaatsen. Maar vergeet niet dat de goedkoopste schaatsen (30-60 euro) zo zacht zijn dat ze je niet de nodige enkel ondersteuning bieden.

Kies de juiste maat

Ook is het belangrijk dat je je schaatsen niet te groot koopt. Probeer ze aan met de sokken die je van plan bent te dragen tijdens het schaatsen. De schaatsen moeten goed aansluiten zonder je pijn te doen. Als je je veters/gesp los maakt en je voet naar voren duwt, dan moet er net ruimte genoeg zijn voor een vinger in de boot achter je hiel.

Je kunt ook je voeten opmeten, en de maattabel gebruiken om een maat te vinden die past voor de volgende merken: CCM , Roxa en Powerslide


Zie onze selectie van kunstschaatsen en hockey schaatsen


Bekijk ook de gidsen Aankoop van hockey schaatsen en Onderhoud van schaatsen

Producten

Populaire producten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang emails met aanbiedingen, tips en product nieuws (start in 2017).