×
Menu

Aankoopgids voor rolschaatsen

Rolschaatsen zijn gemaakt voor fitness, normaal skaten of disco en dansen. Deze handleiding helpt je bij het kiezen van de juiste rolschaats, welke geschikt is voor jouw behoeften.

Bekijk deze video, waar we je een snel overzicht geven over de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij de aanschaf van je eerste paar rolschaatsen.

Als je een paar all-round skates wilt met de klassieke skate uitstraling, moet je gaan voor rolschaatsen - ook wel bekend als quad skates. Ze zijn ontworpen met een brede baseplaat die je voorziet van een goede stabiliteit en ze zijn geschikt voor alle leeftijden - zowel kinderen als ouderen.

Rolschaatsen worden door velen gezien als de klassieke rollerskates, omdat ze de eerste op de markt waren. Ze brengen vaak jeugdherinneringen en geven een gevoel van de goede oude tijd, wat de reden is waarom veel mensen ervoor kiezen om ze te kopen. Ze zijn ook erg in de mode met hun ''old school'' retro rolschaatsen look.

Sommige rolschaatsen kunnen worden gebruikt voor langere tochten en transport, terwijl anderen goed geschikt zijn voor dansen en disco.

Wielen

Rolschaatsen worden geleverd met 4 wielen in paren, wat ze stabiel maken om op te staan. Als je de juiste wielen wilt uitkiezen en je bent een beginnende rolschaatser, hoef je alleen maar te beslissen of je harde of zachte wielen wilt.

De hardheid van een wiel wordt bepaald door een schaal die loopt van 0-100A. Hoe dichter je bij zit 100, hoe harder de wielen zullen zijn.

  • Harder wielen zorgen voor een langere levensduur, maar minder grip en schokdemping.
  • Zachtere wielen zorgen voor een betere grip en schok absorptie, maar hebben een kortere levensduur.

Lagers

Het is belangrijk dat je de lagers goed behandelt om ervoor te zorgen dat je rolschaatsen zo goed mogelijk blijven werken. Dit betekent:

  • Vermijd water en vocht zo veel mogelijk.
  • Vermijd zand en vuil.

Het is meestal niet zo belangrijk om veel aandacht aan de lagers te besteden bij het kopen van rolschaatsen, omdat je zelden een snelheid bereikt die hoog genoeg is om invloed te hebben op de ABEC lager classificatie.

Mocht je meer informatie willen over lagers, met meer details, kun je onze Aankoop van lagers handleiding lezen.

Harde schoen vs zachte schoen

Rolschaatsen zijn beschikbaar in een harde schoen (hard-boots) of zachte schoen (soft-boots).

  • Harde schoenen zijn zeer geschikt voor fitness gebruik en langere ritten, omdat ze zorgen voor een goede stabiliteit en ondersteuning. Ze hebben ook het voordeel dat de binnenschoen kan worden vervangen als deze versleten is.
  • Zachte schoenen zijn de juiste keuze als je een meer wendbare rolschaats voor dansen of disco wilt. soft-boots hebben ook het voordeel dat ze beter geventileerd zijn en minder wegen.

Maat

  • Lees altijd de maat tabel, welke je kunt vinden op de product pagina.
  • Vuistregel: Kies ongeveer 1 maat groter dan je gewone schoenmaat - tenzij anders vermeld staat in de maat tabel.

Het kiezen van de juiste maat kan soms lastig zijn. Wat belangrijk is, is dat de rolschaatsen een stevige pasvorm rond je voeten hebben, zonder al te strak of te los te zitten. Voor sommige mensen betekent dit het kiezen van dezelfde maat als hun gewoonlijke schoenmaat terwijl een ander misschien liever één maat groter kiest voor de juiste pasvorm. Voor je eerste paar rolschaatsen adviseren wij om een maatje groter te kiezen. vergeet niet om eerst in de maat tabel te kijken, want als een specifiek model erg klein uitvalt, is het misschien wel nodig om twee maten groter te kiezen.

Hoe dan ook, het is altijd een goed idee om je rolschaatsen eerst binnenshuis ui te proberen. Het is belangrijk dat je tenen niet de neus van de schoen raken, dit betekent namelijk dat ze te klein zijn.

Trucks en plates

Rolschaatsen komen met een truck en een plate eronder. De meeste plates zijn gemaakt van nylon, wat de rolschaats lichter maakt en de trucks zijn gemaakt van aluminium, wat ze sterk maar zwaarder maakt.

Rolschaatsen zijn ook ontworpen met cushions aan de onderkant, die vervangen kunnen worden naar jouw wens. Ze bepalen hoe behendig de rolschaatsen zijn.

  • Hoe zachtere de cushions zijn, hoe wendbaarder de rolschaatsen worden.
  • Hoe harder de cushions zijn, hoe meer gerichte stabiliteit de rolschaatsen bieden.

Toe stop

Eén van de unieke kenmerken van rolschaatsen, afgezien van vier wielen in paren, is de toe stop. Het doel van de toe stop is om jezelf snel af te kunnen zetten, maar het kan ook worden gebruikt als rem.

De toe stop kan vervangen worden. Vergeet niet om dit te doen voordat deze volledig versleten is! Mocht je deze niet op tijd vervangen, kan dit zeer moeilijk, zo niet onmogelijk worden om te demonteren.

Skate Bescherming

We raden altijd aan dat je gecertificeerde veiligheidsuitrusting gebruikt. Daarom vind je bij SkatePro alleen bescherming welke gecertificeerd is volgens de EN 1078-normen. Bovendien zijn de meeste van onze spullen getest door skaters.

Als minimum raden wij aan een skate helm te dragen, omdat het zorgt voor extra bescherming aan de achterkant van het hoofd, en polsbeschermers, omdat je meestal gebruik maakt van je handen tijdens een val. Vergeet echter niet dat als je alle aanbevolen skate bescherming draagt (skate helm, polsbeschermers, kniebeschermers en elleboogbeschermers), je een extra gevoel van veiligheid krijgt, wat je meer vertrouwen geeft. hierdoor zul je het rolschaatsen een stuk sneller onder de knie krijgen.

Bekijk onze brede selectie van rolschaatsen

Neem gerust contact met ons op voor verder advies, mocht je nog vragen. Onze klantenservice team staat altijd voor je klaar om te helpen :-)

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden