×
Menu

Schoonmaken en smeren van lagers

Om het optimaal lopen van je lagers te garanderen, is het heel goed om ze op regelmatige basis schoon te maken en te smeren. Door dat te doen, zal je de snelheid en de duurzaamheid van je lagers behouden.

Let op: Vermijd water en zand!

Een lagers levensduur zal drastisch worden verkort tijdens het gebruiken/bewaren in een vochtige omgeving.

STAP 1

Benodigd gereedschap: Reinigingsmiddel (vet oplossende vloeistof zoals reiniging vloeistof, een speld, een kleine borstel en nieuwe olie / vet. Haal alle lagers van het wiel eruit. Maak wielen en frame schoon bij het gebied waar de lagers zaten.


Afbeelding 1: Schoon wiel en frame waar de lagers zijn uitgehaald.

STAP 2

Gebruik de borstel om de buitenkant schoon te naken, zodat de lagers geheel vrij van viezigheid zijn.
Er zijn twee soorten lagers die kunnen worden onderhouden; open en gesloten. Open lagers zijn eenvoudig te onderhouden, waar gesloten lagers kunnen worden onderhouden door voorzichtig de afdichting te verwijderen.


Afbeelding 2: Reinig de buitenkant van de lagers

STAP 3

Als je lagers verzegeld zijn, kun je het zegel met een punaise verwijderen. Bij sommige gesloten lagers die een metalen afdichting hebben, zit er een kleine C-clip die ze op hun plek houdt. Deze C-clip moet worden verwijderd met de punaise voordat de afdichting kan worden verwijderd.
Denk eraan om ook de zegels en de c-clips schoon te maken als deze worden meegeleverd.


Afbeelding 3: Afscherming (zonder C-clip) wordt verwijderd uit de lager met een speld

STAP 4

Reinig de lagers in een reservoir met reinigingsmiddel. Gebruik een klein borsteltje om voorzichtig vuil van de binnenkant van de lager te verwijderen, doe dit ook door het reservoir een paar minuten te schudden.


Afbeelding 4: Maak de lager schoon met een kleine borstel, borstel altijd van binnen naar buiten.

STAP 5

Verwijder de lagers uit het reservoir, en draai de rest van de reiniging vloeistof er uit. Doe dit ook door het er uit te blazen (bij voorkeur met luchtdruk). Leg de schoongemaakte lagers op een schone doek of keukenpapier.


Afbeelding 5: Lagers zijn zojuist uit het reservoir met reinigingsvloeistof gehaald.

STAP 6

Test of het reinigingsproces succesvol was. Houd de lager op de binnenring en geef de lager een lichte draai. Indien de lager niet soepel draait en/of hoor onmiskenbaar knapperig geluid, dan heb je de lager niet goed genoeg schoongemaakt. Dan moet je het reinigingsproces met nieuwe (of gefilterd) reiniging vloeistof te herhalen. Voor zeer vuile lagers kan het noodzakelijk dit 2-3 maal te herhalen.


Afbeelding 6: Test of de lager grondig is gereinigd, door het draaien zoals afgebeeld.

STAP 7

Plaats de lagers op een schone doek of keukenrol. De lagers zijn nu klaar voor olie of vet. Gebruik 1-2 druppels olie (niet meer, want dat zal vuil aan te trekken) of 3mm vet gelijkmatig verdeeld rond in de lager.
Controleer of de olie/vet goed verdeeld door door het draaien van de lagers (kan zeer effectief worden uitgevoerd door het monteren van de lager op een boormachine)


Afbeelding 7: Nieuwe olie wordt zorgvuldig in de lager gedruppeld

STAP 8

Plaats als laatste de afdichtingen terug op de lagers en doe de lagers weer in de wielen van de skate, skateboard of stuntstep.


Afbeelding 8: Afschermingen zitten op de gereinigde en gesmeerde lagers

Na het reinigen en smeren van de lagers, moet je er van bewust zijn dat je misschien een paar km moet skaten, voordat de olie/vet perfect verdeeld is in de lagers en dus voordat de lagers optimaal werken.

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden