Aankoop van aggressive skates
De beste agressieve inline skates vinden is een kwestie van je voorkeuren kennen en weten wat je wilt van je agressieve skates. In deze gids leggen we uit wat de verschillende onderdelen van stuntskates zijn en hoe wielen, wielinstellingen en frames bijdragen aan de algemene kenmerken van je set-up.
Bij stuntskates draait alles om artistieke expressie en inventiviteit. De sport en de uitrusting zijn in de loop der jaren sterk veranderd en ontwikkeld, en je keuze voor stuntskates zal bepalend zijn voor je ervaring met skaten. Hier hebben we veel nuttige tips en richtlijnen verzameld voor iedereen die op zoek is naar nieuwe stuntskates.
Overzicht
Overzicht
Hoe pas je agressieve inline skates?
Bij het bepalen van de maat van stuntskates is het belangrijk om te weten dat je niet zomaar een model met dezelfde maat als je schoenen moet kiezen. Je moet je meetlint pakken en de exacte lengte van je langste voet bepalen.
Als je eenmaal een nauwkeurige meting van je voetlengte hebt, is het gemakkelijk om de juiste maat te vinden. Elk specifiek model stuntskates op onze homepage heeft een maattabel waarmee u de juiste maat kunt vinden op basis van uw voetlengte. De sizegidsen maken gebruik van millimeters, volgens het Mondopoint-systeem, zodat je gemakkelijk maten kunt omrekenen.
Je voet opmeten
- Zoek een stevige, vlakke ondergrond om op te staan.
- Doe de sokken aan die je tijdens het schaatsen zult dragen.
- Leg een stuk papier plat tegen de muur.
- Ga zo staan dat je hiel de muur raakt en je voet plat op het papier staat.
- Markeer op het papier waar je langste teen komt.
- Meet de lengte vanaf de muur of de rand van het papier tot je merkteken.
- Herhaal dit voor beide voeten en gebruik de grootste meting om je schaatsmaat te kiezen.
Pro tip: Als je tussen twee maten in zit, kies dan voor de grootste.
Hoe moeten stuntskates passen?
Agressieve skates moeten goed om je voet passen voor maximale controle tijdens stunts. Extra ruimte in je trick skates kan ervoor zorgen dat je voeten gaan bewegen in de schoen, wat leidt tot blaren en verminderde controle. Grotere skates zijn zwaarder, waardoor trucs moeilijker worden.
Kortom: Je hebt een goede pasvorm nodig zonder dat je voet en tenen verkrampen voor optimale prestaties.
Hoe breek je stuntskates in?
Nieuwe stuntskates hebben soms een inrijperiode nodig voordat ze comfortabel zitten. Onthoud dat ze goed moeten passen en dat de voering zich na verloop van tijd aanpast aan de vorm van je voet.
Hier zijn wat tips voor het inrijden van stuntskates:
- Gebruik dikke sokken om wrijving te verminderen en blaren te voorkomen.
- Draag de schaatsen tijdens andere activiteiten om te wennen aan het gevoel.
- Begin met kortere sessies en verhoog geleidelijk de lengte.
- Zorg dat veters en gesp goed vastzitten voor een comfortabele pasvorm.
Een van de voordelen van stuntskates is dat als de voeringen versleten zijn, ze vervangen kunnen worden door nieuwe.
Anatomie van Agressieve Skates - Wat zijn Agressieve Skates?
- Laars: Stuntskates hebben harde laarzen of schalen.
- Frame: Stijve frames die bestand zijn tegen schuren en harde landingen.
- Wielen: Kleine wielen voor stabiliteit en controle.
- Zieleplaat: Om het palet van mogelijke slijpbewegingen te vergroten.
- H-blok: H-blokken om te grinden.
Agressieve skates zijn speciaal ontworpen voor tricks, grinds en jumps op straten en in skateparken, waarbij allerlei obstakels worden omgetoverd tot features voor nieuwe tricks en avonturen. Agressieve skates zijn zonder twijfel de beste skates om mee te grinden - in feite is geen enkel ander type skate ontworpen om mee te grinden.
Agressieve skates hebben kleinere wielen dan andere inline skates, waardoor het zwaartepunt lager ligt en ze veel gemakkelijker te beheersen zijn. De kleine wielen maken stuntskates ook zeer wendbaar en wendbaar, waardoor ze veel verschillende trucs kunnen doen. Hoewel deze eigenschappen geweldig zijn voor trucjes, heb je skates met grotere wielen nodig als je wilt pendelen, langere afstanden wilt skaten, aan snelle stadsskates wilt doen of je op fitness wilt richten.
Hoe kies je wielen voor stuntskates?
Belangrijke aspecten van agressieve wielen zijn de wieldiameter, de hardheid van de wielen en het profiel van de wielen. Deze factoren hebben een grote invloed op je skate-ervaring.
Elk van deze elementen kan worden afgestemd op jouw specifieke stijl en het terrein dat je het meest tegenkomt. Zo haal je het beste uit je stuntskates.
Diameter van Agressieve Skate Wielen
De typische diameter voor agressieve skate wielen is tussen de 56-60 mm, hoewel ze kunnen variëren van 54 tot 80 mm.
- Grotere wielen (60-80 mm): Sneller maar minder stabiel, waardoor technische trucs uitdagender worden.
- Kleinere wielen (56-58 mm): Stabieler maar langzamer.
Als je op zoek bent naar stuntskates met standaard wielen, kies dan voor een model met 58 of 60 mm wielen.
Profiel van agressieve skatewielen
Agressieve skatewielen hebben meestal een plat profiel, maar sommige hebben meer afgeronde of puntige profielen.
- Plat profiel: Stabieler en gemakkelijker te controleren voor het landen van trucs.
- Afgerond profiel: Biedt meer wendbaarheid met minder grip, waardoor de kans kleiner is dat wielen in de rail bijten.
- Puntig profiel: Sneller en gemakkelijker te draaien door verminderde wrijving (niet erg gebruikelijk bij agressief skaten).
Voor stuntskates met veel trucs worden over het algemeen wielen met een plat profiel aanbevolen. Als je wat extra wendbaarheid en snelheid wilt, kun je een meer rond profiel overwegen.
Hardheid van agressieve skate wielen
De hardheid van stuntskate wielen wordt gemeten op de durometer schaal. Meestal variëren agressieve skate wielen tussen 86A en 95A op de durometer schaal. Een hoger durometernummer duidt op hardere wielen.
- Hardere wielen: Rollen sneller op gladde oppervlakken, maar absorberen minder trillingen, waardoor ruwe oppervlakken lastiger worden. Ze vergemakkelijken het glijden en hebben minder kans op wielbeten tijdens het slijpen.
- Zachtere wielen: Bieden meer stabiliteit, betere trillingsabsorptie en meer grip op het oppervlak.
Overweeg de voor- en nadelen van hardere versus zachtere wielen op stuntskates en zet ze af tegen je eigen voorkeuren en stijl van skaten.
Wielinstellingen op agressieve skates
Agressieve skates hebben een vlakke wielconfiguratie of een anti-rocker wielconfiguratie. Deze termen verwijzen naar de lijn die gevormd wordt door de onderkant van de wielen te volgen wanneer ze gemonteerd zijn. De wielafstelling heeft een grote invloed op de rijervaring, dus het is een essentieel aspect om te overwegen bij het kiezen van nieuwe stuntskates.
Anti-Rocker Opstellingen
Anti-rocker setups hebben grotere wielen voor en achter, met kleinere wielen in het midden om ruimte te bieden voor grinds. Deze setups zijn niet zo gemakkelijk te draaien als vlakke setups. De anti-rocker setups vormen twee contactpunten, waardoor het moeilijker is om bochten te maken in vergelijking met vlakke of rocker setups. Als de stijfheid van een anti-rocker set-up je afschrikt en je je toch wilt richten op grinds en stuntskates, kun je een set-up met platte wielen overwegen.
Wat zijn anti-tuimel wielen?
Anti-rocker wielen zijn de twee middelste wielen op stuntskates met een anti-rocker setup. Ze zijn kleiner en vaak een stuk harder dan de buitenste wielen, en ze raken de grond niet als je rolt. Hun rol is om je niet te hinderen bij het grinden, terwijl ze je helpen om je vast te zetten in verschillende soorten grinden. Ze zijn meestal gemaakt van een harde PU-formule die niet aan rails blijft plakken.
Anti-rocker wielen ontlenen hun naam aan hun kleinere formaat, dat een opwaartse groef creëert tussen de grond en de onderkant van de wielen. Dit in tegenstelling tot een rocker opstelling, waarbij de twee buitenste wielen iets kleiner zijn dan de twee middelste wielen, wat een rocker beweging vergemakkelijkt.
Hebben anti-schommelwielen lagers nodig?
Het kan voordelig zijn om lagers in anti-tuimelwielen te hebben voor dingen zoals traplopen (de trap afgaan) omdat ze ervoor zorgen dat de wielen soepel over de trap rollen. Antitrapwielen worden ook wel grindwielen genoemd. De primaire functie van grindwielen in stuntskates is om te voorkomen dat de wielen aan de rails blijven plakken als je op de H-blokken grind, dus lagers zijn niet nodig in anti-rocker wielen. Sommige anti-rocker wielen hebben lagers, andere niet.
Wat is een vlakke setup op stuntskates?
Bij een vlakke set-up zijn alle vier de wielen even groot, waardoor de rolsnelheid en wendbaarheid groter zijn dan bij een anti-tuimel set-up. Een vlakke set-up vereist meer precisie bij het grinden, omdat er een groter risico is op slamming doordat de middelste wielen aan de rail blijven plakken. Het is belangrijk om te weten dat niet alle frames geschikt zijn voor een vlakke set-up vanwege de beperkte ruimte voor de middelste wielen.
Als je net begint met inline skaten en je hebt besloten om agressief te gaan skaten, dan is een platte setup een zeer aan te raden optie. Veel gevorderde agressieve skaters geven ook de voorkeur aan een vlakke set-up vanwege de stijl en uitdaging die ze bieden, waardoor je precies moet zijn als je die H-blocks slijpt.
Flat vs. Anti-Rocker
Of je nu een beginner of een pro bent, kiezen tussen een anti-rocker of een flat setup komt uiteindelijk neer op persoonlijke voorkeur. Geen van beide is inherent beter dan de ander.
Overweeg het volgende als je nieuwe schaatsen koopt en niet zeker weet welke setup je moet kiezen:
- Groove Grinds met Anti-Rocker: Kleinere anti-rocker wielen bijten minder snel tijdens H-block grinds.
- Groefslijpen met vlakke setups: Groove grinds op vlakke setups vereisen meer nauwkeurigheid, wat kan resulteren in stijlvollere grinds.
- Snelheid: Vlakke setups zijn sneller dan anti-rocker setups.
- Wendbaarheid: Draaien op een flat setup kan eleganter zijn, en rijden in bowls en parken gaat meestal soepeler.
- Beginners op Inline Skates: Leren skaten is makkelijker op een vlakke setup.
- Beginners op agressieve skates: Leren grinden is makkelijker met een anti-rocker setup. Als je al ervaring hebt met inline skaten, kan een anti-rocker setup de voorkeur hebben om makkelijker te grinden.
Uiteindelijk hangt de beste keuze af van je individuele skatestijl en welke aspecten van het skaten je prioriteit hebben, en natuurlijk maakt het ook verschil of je helemaal nieuw bent met inline skates of al veel ervaring hebt en wilt overstappen op stuntskates.
Agressieve skeeler frames
De frames van stuntskates hebben twee hoofdtaken: de wielen vastzetten en een platform bieden voor het grinden. Aangezien slijpen een belangrijk aspect is van stuntskates, is het cruciaal om je te richten op de frames bij het kiezen van de beste agressieve skeelers voor jou.
Agressieve skeeler frames zijn gemaakt van duurzame materialen zoals aluminium, fiberglass of composietmaterialen om de ontberingen van agressief skaten te doorstaan. Bijna alle agressieve frames voldoen aan het Universal Frame System (UFS), waardoor ze compatibel zijn met alle merken agressieve schoenen.
Sommige agressieve frames zijn ontworpen voor een specifieke wielinstelling, terwijl andere geschikt zijn voor meerdere wielinstellingen. Als je schaatsen koopt met een setup met platte wielen, kun je ze ombouwen naar een anti-rocker setup door kleinere wielen in het midden te monteren om je slijpcapaciteiten te verbeteren.
Niet alle frames zijn compatibel met een platte setup, dus het omzetten van een anti-rocker setup naar een platte setup vereist zorgvuldige overweging. Je kunt de ruimte meten met een schuifmaat om te zien of het haalbaar is, maar het is misschien makkelijker om de specificaties van de fabrikant te controleren. Controleer of de frames compatibel zijn met een flat setup, controleer dan de maximale wieldiameter en zoek een set van acht wielen die gelijk zijn aan of kleiner dan de maximale wieldiameter van je frame.
Wat is een universeel frame systeem?
Alle UFS frames kunnen worden vervangen door elk ander UFS frame, ongeacht merk en maat.
Dankzij de (bijna universele) naleving van het Universal Frame System (UFS), kunnen versleten frames gemakkelijk worden vervangen, waardoor de levensduur en prestaties van je skates behouden blijven.
Het Universal Frame System (UFS) is het standaardsysteem voor het monteren van frames en boots op stuntskates. Met UFS kun je boots en frames naar wens mixen en matchen, zodat je je eigen custom stuntskates kunt maken. Het verwisselen van frames op een UFS schoen is eenvoudig, omdat stuntskatesfabrikanten akkoord zijn gegaan met deze standaard.
Universal Frame System (UFS) Specificaties
- Afstand tussen montagegaten: 167 mm
- Diameter UFS montagegaten: 20mm
- UFS Bevestigingsgat Diepte: 3mm
- UFS Frame Breedte: 41mm
- Montage: De frames worden gemonteerd met twee bouten die in de montagegaten worden gedraaid.
De lengte van de bouten die voor UFS worden gebruikt, verschilt van frame tot frame. Hoewel de afstand tussen de montagegaten hetzelfde blijft voor alle modellen, wordt de lengte van de frames zelf niet bepaald door de UFS.
Wat zijn Soulplates?
Soulplates zijn een kenmerk van stuntskates, speciaal ontworpen om te slijpen en de skates te beschermen tegen slijtage. De soulplates worden gemonteerd tussen de frames en de boots van stuntskates, en ze zijn gemaakt van duurzaam plastic.
Ze zijn een integraal onderdeel van de functionaliteit van de schaats en maken soepel slijpen op verschillende oppervlakken mogelijk. De soul grind, een van de eerste grinds die beginners leren, houdt in dat de voet het dichtst bij de rail op de soul plate grind, terwijl het andere been naar voren steekt en op het H-blok grind. Een van de eerste uitdagingen voor een agressieve skater is om de soulplate vast te zetten op de stoeprand of rail.
Lagers voor agressieve skates
Lagers in de wielen van stuntskates zijn essentieel voor een soepele rotatie. Gezien de intense schokken bij stuntskates moeten de lagers regelmatig worden vervangen om optimale prestaties te behouden voor het effectief uitvoeren van stunts. Nieuwe lagers zorgen voor een soepele rol, wat cruciaal is om topprestaties te leveren bij het uitvoeren van trucs. Lagers zijn gemakkelijk te vervangen als reserveonderdelen.
Bij SkatePro categoriseren we lagers op basis van de ABEC-schaal, die loopt van 1 tot 9 en de precisie van de lagers beoordeelt. Over het algemeen betekent een hogere ABEC-waarde een soepelere rolervaring.
Het is de moeite waard om te weten dat de ABEC-waardering niets zegt over de duurzaamheid van een lager. Daarom raden we aan om lagers van gerenommeerde merken te kiezen in plaats van alleen te kijken naar de ABEC-waardering.
Zijn stuntskates een goede optie voor beginners op inline skates?
Agressieve skates kunnen een goede optie zijn voor iemand zonder ervaring op inline skates, maar alleen als je van plan bent om agressief te gaan skaten. Als je geïnteresseerd bent in fitness, freeride, marathons of andere inline disciplines, moet je een ander type skates overwegen. Als je echter agressief wilt gaan skaten, moet je eerste paar inlineskates agressieve skates zijn. Hier zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden:
- Stabiliteit: Door hun kleinere wielen voelen stuntskates stabieler aan, wat voordelig is voor beginners. Deze stabiliteit maakt het gemakkelijker om de basis van inline skaten te leren.
- Terrein: Agressieve skates zijn niet ideaal voor ruwe of oneffen oppervlakken vanwege hun kleinere wielen en zwaardere bouw. Dit is een nadeel en een belangrijke reden waarom stuntskates vooral worden aanbevolen als je je wilt richten op agressief skaten.
- Vlakke set-up: Als je nog geen ervaring hebt met inline skates, kun je het beste kiezen voor stuntskates met een vlakke wielconfiguratie, wat betekent dat alle acht wielen dezelfde diameter hebben. Deze setup maakt het makkelijker om passen te leren en een soepele rolervaring te krijgen.
Als je niet helemaal zeker weet of stuntskates iets voor jou zijn, kun je proberen meer te lezen over alle verschillende soorten inline skates en Rolschaatsen: