Winteruitverkoop
Winterseizoensuitverkoop   -  GEBRUIK DEZE CODE WINTER10  -  Klik hier
×
Menu

Handleiding aanschaf skeelers

Prestatie is natuurlijk van groot belang, wanneer je de juiste speed skates aanschaft. Het is dus erg belangrijk dat je gaat voor de juiste wieldiameter en die passen bij de omstandigheden, waar je ze gaat gebruiken. Een strakke fit is hierbij noodzakelijk. Lees deze handleiding goed door, zodat je voor de juiste skates gaat met de goede bijbehorende uitrusting, dit kan zomaar een aantal seconden schelen in je prestatie.

Als je naar deze video hieronder kijkt, geeft het een algemeen beeld wat je zou moeten weten, voordat je speed skates aanschaft. De video is in het Engels.

Speed skates zijn gemaakt voor hoge snelheden en lange afstanden. De focus bij het speed skaten ligt bij de prestatie en niet het comfort. Het maximale halen uit elke rol, die je maakt met de skates. Speed skates zijn gemaakt voor het skaten in bijvoorbeeld een competitie, skate club of het reguliere fitness skaten, waarbij je op zoek bent naar meer snelheid.

Helemaal onderaan deze handleiding kun je ook lezen over semi-speed skates, dit is een combinatie tussen speed skates en fitness inline skates.

Speed skate wielen - gebaseerd op grootte en omstandigheden

Als eerste zou je de grootte van de wieltjes moeten baseren op de omstandigheden, waar je gaat skaten, zodat je het optimale resultaat krijgt uit je rit. Er zijn verschillende omstandigheden, die invloed kunnen hebben op de keuze voor een bepaald wiel. Er zijn bijvoorbeeld wieltjes verkrijgbaar voor natte omstandigheden voor zowel indoor als outdoor. Het is dus erg belangrijk om de product omschrijving goed door te lezen op de website.

Over het algmeen, worden de speed skate wielen op de volgende manier onderverdeeld:

  • De wiel diameter zit tussen de 90-125mm en maakt het gemakkelijk om hoge snelheden te halen en geven de skate een stabiel gevoel, tijdens het voorwaarts skaten.
  • Het profiel van de wielen is daarnaast smal, zodat het onnodige frictie voorkomt.
  • De wiel hardheid/durometer is vrij hoog. Harde wielen hebben minder frictie en geven je een hogere snelheid. Hierbij is het belangrijk om de product omschrijving van elk wieltje goed door te lezen, aangezien je daar de juiste informatie vindt.
  • Hoe hoger je in de prijs zit, hoe beter de kwaliteit is, hoe beter je prestatie gaat zijn.

Lagers

De lager is geplaatst aan de binnenkant van het wieltje en heeft veel invloed op welke manier, hoe soepel het wieltje draait. Er zijn verschillende schalen, waarbij de gemoedelijkheid van een lager wordt weergegeven. Bij SkatePro worden de meeste lagers weergeven in een ABEC of een ILQ schaal. Deze schalen geven de precisie weer van een bepaalde lager. Een regel, waar je altijd rekening mee kunt houden is:

Hoe hoger de ABEC/ILQ waarde, hoe gemakkelijker een lagertje draait. Het resultaat is dus minder weerstand bij het skaten en dus zul je gemakkelijker een hogere snelheid halen.

Open lagers - Zorg voor een goed onderhoud

De meeste speed skates komen met open lagers, zodat dit ook weer de weerstand vermindert voor een betere rolsnelheid. Aangezien de lagers open zijn, is het gemakkelijker voor vuil om in de lager te komen. Het is dus erg belangrijk dat je deze lagers goed onderhoudt, zodat deze ook langer meegaan.

Boots/Schoenen

De boots/schoenen van speed skates zijn gemaakt voor een hoge prestatie. Ze zijn erg licht van gewicht, daarnaast hebben speed skates, normaal gesproken, geen rem, dit omdat het alleen maar in de weg kan zitten. Eigenschappen van een speed skate boot/schoen zijn:

  • Lage cuff voor een gemakkelijke rol en techniek.
  • Stijve boot/schoen voor de maximale krachtverplaatsing.
  • Strakke fit, dit ook voor een optimale krachtverplaatsing en een betere controle.

Over het algemeen zijn deze boots/schoenen gemaakt van kwalitatief hoge materialen. Er zijn boots/schoenen die zijn gemaakt van Carbon, wat een geweldige stijfheid met zich meebrengt. Carbon boots/schoenen kun je daarnaast verwarmen, waardoor je een snellere en betere fit krijgt.

Grootte van de schoen/boot

Wij adviseren het volgende:

  • Kies voor je normale schoenmaat. Je wilt dat de schoen/boot een strakke fit heeft, zodat je de beste controle hebt over de skate.
  • Het is belangrijk om goed te kijken naar de productpagina, zodat je meer informatie wint over het model in kwestie.

Let erop dat je prestatie belangrijker is dan je conform in de boot/schoen. Hoe strakker de boot/schoen zit, hoe meer controle je hebt en dus het beste effect heeft op je prestatie.

Frame

Het frame van de speed skates is licht van gewicht. Er zijn skates met 4 wielen en andere hebben er weer 3. Met de meeste frames heb je de mogelijkheid om te veranderen van setup, waardoor je dit naar je eigen persoonlijke voorkeur kunt wijzigen. Frames van speed skates hebben over het algemeen een lage center, wat weer meehelpt aan de beste controle over je skates en de mogelijkheid om verschillende technieken te hanteren. De wielbasis is gemaakt voor een stabiele rit met hoge snelheden.

Skate bescherming

Speed skate bescherming is vaak dunner en lichter, waardoor het niet ten koste gaat van je prestatie en de snelheid, die je graag wilt halen. Het is erg belangrijk om goede bescherming te dragen, aangezien je hoge snelheden haalt en voor het geval dat je ten val komt tijdens zo'n rit.

Semi speed skates - Combinatie van snelheid en fitness

Wanneer je snelheid wilt, maar ook het comfort en een rem, kun je beter gaan voor een semi-speed skate. Deze skates geven het comfort van een fitness skate, maar hebben ook de grotere wielen, waardoor je hoge snelheden kan halen.

Er zijn verschillende boots verkrijgbaar bij de semi-speed skates. Ze geven het comfort mee van een fitness skate en je moet kijken waar je voorkeuren liggen hierbij.

De wielen van een semi-speed skate zitten ook tussen de 90-125mm en normaal gesproken is een rem inclusief, echter optioneel. Er zijn modellen die zonder een rem komen, echter is er een rem te vinden, die zal passen met het betreffende model.

Bekijk al onze skeelers/speed skates hier!

Mocht je nog twijfelen of vragen hebben, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen!

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden