Winteruitverkoop
Winterseizoensuitverkoop   -  GEBRUIK DEZE CODE WINTER10  -  Klik hier
×
Menu

Het Kopen van Ski's voor Ervaren Skiërs

Als je al een tijd skiet en je ski's wilt hebben die passen bij je niveau, dan kan deze gids je in de juiste richting helpen. Omdat je inmiddels geen beginner meer bent en je met gemak de berg af komt, zul je ook ski's nodig hebben met gevorderde eigenschappen om meer vooruitgang te boeken.

Er bestaan veel ski's voor gevorderde rijders, het is daarom goed om te bedenken waar je de meeste tijd wilt doorbrengen op je ski's, zodat je ski's kan aanschaffen die het beste bij jou passen. Zo kun je de keuzes al wat verkleinen. Extra details zoals breedte, radius en verschillende ski profielen geven je een nog beter inzicht om je zoekfuncties te personaliseren. Ons doel is om je te helpen de perfecte ski's te vinden voor jouw skistijl, zodat je het meeste kunt genieten tijdens je skivakantie.

Als je nieuw bent in het skiën of nog het beginnersniveau hebt, dan hebben we daar ook een gids voor gemaakt. Lees verder in de Gids om Ski's te Kopen voor Beginners voor meer details.

ALL MOUNTAIN SKIS - De beste allround ski's

All Mountain ski's zijn ideaal voor iedereen die houdt van een mix van op en buiten de piste skiën. Ze zijn het meest geschikt voor op de piste, maar je hebt ook de mogelijkheid om de poedersneeuw buiten de piste te ontdekken. Je kunt van een hele dag skiën genieten en je hoeft je geen zorgen te maken over de wisselende kwaliteit van de sneeuw op de berg. Hoewel ze geweldig zijn voor verschillende sneeuwcondities, zijn ze niet perse heerser op elk terrein. Een andere eigenschap van All Mountain ski's is de rockertip waardoor de voorkant van de ski omhoog steekt uit de sneeuw. Hierdoor kunnen deze ski's eenvoudig draaien en omgaan met hobbelige omstandigheden. Als je een paar ski's wilt die alles kunnen op de berg, dan zijn All Mountain ski's waarvoor je moet gaan.

Het kiezen van All Mountain ski's: Er is een grote selectie All Mountain ski's die anders presteren in de verschillende sneeuwcondities. Een van de belangrijkste eigenschappen van de ski die je kan helpen om de selectie te verkleinen is de breedte van de taille van de ski. De breedte van de taille voor All Mountain ski's ligt over het algemeen tussen 80 - 100 mm. Ski's die smaller zijn, zijn gunstig voor op de piste en bredere ski's verhogen de prestatie buiten de piste. Dus als je hoofdzakelijk op de piste skiet, is het een goed idee om een paar te kiezen met een breedte van de taille dichtbij de 80 mm. Aan de andere kant, als je ook de poedersneeuw wilt ontdekken naast de pistes, kies je wellicht voor ski's die breder zijn, dichtbij de 100 mm.

Vind je nieuwe All Mountain Ski's hier

Slalom Ski's- De beste ski's voor carving op geprepareerde pistes

Als je graag de meeste tijd doorbrengt op geprepareerde pistes en op je techniek focust, dan zijn een paar Slalom Ski's een goede keuze. De ski's zijn ontworpen met een smalle taille in het bereik van 68 - 80 mm en een camber profiel. Hierdoor heeft de ski meer grip op de stevige ondergrond van de sneeuw en heb je goede controle.

Het uitkiezen van Slalom ski's: Skiers die de meeste tijd spenderen op de piste ontwikkelen over het algemeen een skistijl waarbij ze de voorkeur voor korte of lange bochten hebben. Het uitkiezen van een ski met de juiste radius, zal je helpen om zo veel mogelijk uit jezelf te halen. De radius van slalom/carving ski's is meestal tussen de 13 - 17 m. Hoe kleiner het getal hoe beter ze zijn voor het korte bochten werk, hoe groter het getal des te beter ze functioneren in lange bochten. Het is ook belangrijk te vermelden dat er een grote selectie aan Slalom Ski's is, dus denk eraan om te zoeken naar ski's die geschikt zijn voor je niveau. De beginner ski's zijn zachter en meer vergevend vergeleken met stijvere en zwaardere expert ski's.

Binnen de Slalom ski's vind je ook high-end raceski's vinden die normaal gesproken zeer stijf zijn en gericht op prestatie. Slalom Race Ski's (SL) hebben een kleine radius van ongeveer 10-13 m, terwijl Giant Slalom Race Ski's (GS) een grote radius van 22 m en meer hebben voor betere stabiliteit.

Vind hier je nieuwe Slalom Ski's

PARK SKI'S/TWINTIP SKI'S - De beste ski's voor het uitvoeren van tricks

Parkski's zijn perfect voor rijders die tijd willen doorbrengen in het snowpark om jumps, boxes en halfpipes te oefenen. Het belangrijkste kenmerk is het profiel met dubbele tip, waarbij de ski's aan beide uiteinden omhoog staan. Hierdoor kunnen skiërs in switch (achteruit) springen of landen zonder dat de tail in de sneeuw blijft hangen. Bindingen worden over het algemeen dichter bij het midden van de ski gemonteerd om de gewichtsverdeling bij het draaien en springen te vergemakkelijken.

Parkski's kiezen:
Als het gaat om het kiezen van de perfecte parkski's voor jou, is het een goed idee om te weten welke tricks je wilt doen. Als je wilt gaan voor fun en je vooral richt op het uitvoeren van tricks op boxes en rails, dan moet je voor Park ski's gaan die een bredere taille hebben, rond de 85 mm tot 105 mm, voor betere stabiliteit. Deze zullen meestal ook vrij zacht en flexibel zijn. Als je neigt naar meer snelheid en grotere sprongen, heb je smallere Park-ski's nodig met een taillebreedte van 80-95 mm. Deze zullen ook veel stijver zijn voor een betere stabiliteit wanneer je meer snelheid hebt of een sprong maakt.

Bekijk hier je nieuwe Park-ski's

FREERIDE SKI'S / Powder SKI'S - De beste ski's voor poedersneeuw

Freeride-ski's zijn voor rijders die het grootste deel van hun tijd buiten de piste en in poedersneeuw willen doorbrengen. De breedte van de ski, licht over het algemeen tussen 90-120 mm, samen met de rockered tip (tip rocker) helpen ze op de sneeuw te drijven en het draaien gemakkelijker te maken. Hoewel de skitechniek in diepe sneeuw heel anders is dan skiën op de hellingen, is het een goed idee om veel ervaring te hebben met skiën op piste voordat je Freeride-ski's aanschaft. Om veilig te blijven op alle off-piste avonturen, wordt lawineveiligheidsuitrusting altijd sterk aanbevolen.

Freeride ski's kiezen:
Als het gaat om het kiezen van freeride-ski's, zal het selecteren van de optimale taillebreedte voor jouw skistijl je helpen de opties te verkleinen en de juiste keuze te maken. Freeride ski's met een brede taille (100 mm en meer) helpt je om op de sneeuw te blijven drijven. Brede ski's zijn daarom perfect voor rijders die willen skiën in diepe sneeuw. Ze zijn niet geschikt voor skiën op de piste, omdat ze moeilijk te controleren zijn op harde sneeuw vanwege het gebrek aan grip. Dus als je neigt naar wat meer veelzijdige ski's die goed zijn voor zachtere sneeuw, maar je toch die wendbaarheid wilt, dan zijn ski's met een taillebreedte van ongeveer 90-100 mm een betere keuze. Vooral als je van skiën in het bos naast de piste houdt, zul je van deze ski's genieten.
Simpel gezegd, hoe breder de ski's zijn, hoe beter ze drijven op poedersneeuw, maar ook hoe minder ze in staat zijn om te carven op stevige sneeuw.

Shop je nieuwe Freeride ski's

TOURING SKI'S / Backcountry SKI'S - De beste ski's voor tour avonturen buiten het skigebied

Toerski's zijn voor de avonturiers die off-piste gebieden buiten het skigebied willen verkennen. Het houdt in dat je over de juiste uitrusting beschikt, zoals toerbindingen en skins, zodat je de berg kunt beklimmen voordat je afdaalt. De breedte van de ski's kan variëren van medium tot breed (80 - 120 mm) en ze zijn lichter om het klimmen gemakkelijker te maken. Dit is een zeer niche type ski dat veel ervaring vereist en daarom vooral geschikt is voor experts. Lawine-veiligheidsuitrusting is een noodzakelijke uitrusting voor je deze stijl van skien.

Toerski's kiezen:
Als het gaat om het kiezen van toerski's / backcountry ski's, is het een goed idee om te weten of je een meer bergop of bergaf georiënteerde skiër bent.
Toerski's die meer gericht zijn op afdalingen en die meer in poedersneeuw worden gebruikt, zijn over het algemeen langer (niet meer dan 10 cm lichaamslengte). Om ook beter op de sneeuw te drijven, hebben de ski's over het algemeen ook een wat bredere taille (95 mm en hoger). Daarentegen geven skiërs die meer bergopwaarts zijn georiënteerd de voorkeur aan kortere ski's om het gewicht zo laag mogelijk te houden, meestal rond de kinhoogte en smallere ski's (breedte 95 mm en lager).

Shop je nieuwe toerski's

Kies de juiste skilengte

De lengte van je ski's moet voornamelijk een weerspiegeling zijn van je lengte, vaardigheidsniveau en het soort skiën dat je wilt doen.

De meeste ski's zijn er in 4 of 5 maten, dus je kunt de maat kiezen die het dichtst bij je aanbevolen lengte ligt uit de maattabel (3 cm langer of korter dan het aantal is geen probleem).

Gewicht en skistijl kunnen secundaire factoren zijn die je kunt gebruiken om de beste skilengte te bepalen. Als je gewicht aanzienlijk lichter of zwaarder is dan de gemiddelde persoon, kun je kiezen voor kortere of langere ski's. Kortere ski's voor lichtere mensen en langere ski's voor zwaardere mensen. De skistijl is vergelijkbaar met snelheid, dus voor de meer agressieve/snelle skiërs zullen langere ski's de stabiliteit verbeteren. Voor een skiër die stabieler en voorzichtiger is, kunnen ze de wendbaarheid op kortere ski's maximaliseren.


De afbeelding illustreert de skilengte voor een gemiddelde skiër

All mountain/
Piste ski's
Twintip/
Park ski's
Freeride/
backland
Eerste keer je lengte -20 cm -10 cm -5 cm
Beginner je lengte -15 cm -10 cm -5 cm
Gemiddeld je lengte -10 cm -5 cm je lengte
Geavanceerd je lengte -5 cm je lengte je lengte
Expert uw lengte je lengte +5 cm

Ski's met of zonder bindingen

Er is geen twijfel over het feit dat bindingen een belangrijk onderdeel van je ski's zijn. Ze houden je niet alleen aan de ski's vast, maar zorgen ook voor je veiligheid. Handig is dat alle Piste-ski's en de meeste All Mountain-ski's al met bindingen worden geleverd. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over het kiezen van de juiste bindingen, omdat ze overeenkomen met het ervaringsniveau van de gekozen ski's. Ski's die bij de bindingen worden geleverd, zijn gemakkelijk in maat verstelbaar, wat erg handig kan zijn als je skischoenen huurt of ski's deelt met het gezin.

Ski's die zonder bindingen worden geleverd, moeten afzonderlijk worden gekocht, waardoor je de mogelijkheid hebt om je keuze aan te passen en de plaatsing ervan op de ski's te kiezen. Dit is vooral handig als je een ervaren Freeride of Park skiër bent. Meer informatie over bindingen vind je op de Gids voor alpineskibindingen kopen.

Taille

Naast de lengte kan de skibreedte een grote invloed hebben op de prestaties, waarbij de taille breedte het belangrijkste is. De taille van de ski bevindt zich op het smalste deel en is de afstand van rand tot rand in millimeters.

Het nummer dat de breedtemaat beschrijft, wordt altijd weergegeven in de skispecificaties en staat naast de tip- en staartmaten: Tip - Taille - Tail. De taille breedte zit dus altijd in het midden. Voorbeeld: (dwz 141/108 /124 mm)

Ski's met een smalle taille zijn over het algemeen gemakkelijker om bochten mee te maken omdat het weinig tijd kost om van de ene rand naar de andere te wisselen. De druk en het gewicht van de skiër is meer geconcentreerd op een smaller/kleiner gebied, wat op zijn beurt de grip op de sneeuw vergroot. Ski's met een bredere taille hebben een groter oppervlak, waardoor ze beter kunnen drijven op poedersneeuw. Ze bieden ook een goede stabiliteit bij het rijden over schokkerig of ruw terrein.

Radius

Simpel gezegd, de skiradius bepaalt hoe gemakkelijk de ski's draaien. Deze informatie staat meestal in de specificaties van het skimodel.

Er is geen universeel antwoord op welke radius het beste is, aangezien dit afhangt van de stijl en het type ski van jouw voorkeur. De radius kan worden onderverdeeld in 3 categorieën - klein, middelgroot en groot.

Een kleine radius is typisch ski's op de piste met een straal van 17 meter en minder. Ze zijn geweldig om te skiën op de geprepareerde sneeuw en voor de skiërs die de voorkeur geven aan korte, snelle bochten.

De gemiddelde radius, die meestal wordt aangetroffen op All Mountain-ski's met een straal tussen 17-22 meter, is geweldig voor degenen die houden van de mix van skiën op en buiten de piste.

Grote radius die te vinden is op Freeride-ski's, varieert van 22 meter en meer. Ski's met een grote radius zullen erg stabiel zijn bij het skiën in diepe sneeuw of bij hoge snelheden, dus ze zijn geschikt voor de snelle agressieve skiër.

Skiprofielen - Rocker en Camber

CAMBER

Ski's met camber hebben een boogvormige curve die langs het grootste deel van de ski loopt, waardoor het middelste deel uit de sneeuw komt. Deze vorm verhoogt de druk bij de tip en de tail en verbetert daardoor het kantvermogen. Camber is te vinden in bijna alle pisteski's, evenals in veel all mountain- en freeride-ski's.

ROCKER/reverse CAMBER

Ski's met rocker worden gekenmerkt door naar boven gebogen tip van de ski's bij of de tip en tail. Rocker verhoogt het vermogen om op diepe sneeuw te drijven en maakt het heel gemakkelijk om bochten in en uit te gaan. Het wordt in bijna alle soorten ski's aangetroffen, met uitzondering van de pisteski's.

full ROCKER

Dit profiel is bedoeld om uit te blinken in poedersneeuw en maakt het draaien gemakkelijker. Het is erg vergevingsgezind en voelt over het algemeen korter aan dan het in werkelijkheid is omdat zowel de punt als de staart niet in contact komen met de sneeuw.

TIP ROCKER

Biedt een mooie balans tussen wendbaarheid en effectief kanten. De camber is op het grootste deel van de ski over de lengte gevormd om geweldige kantengrip en controle te bieden en de rocker in de tip zorgt voor wat speelsheid en verbetert zijn capaciteiten in poedersneeuw.

TIP EN tail ROCKER

Deze mix van rocker met camber is door zijn veelzijdigheid een zeer populair profiel. De rocker in de tip en tail zorgt ervoor dat hij uitblinkt op poedersneeuw, maar hij heeft het extra voordeel van camber om zijn All Mountain-vermogen te verbeteren. Wanneer het op de piste wordt genomen, voelt het iets korter aan vanwege de rockered uiteinden.

TWINTIP

Door de verhoogde tip en tail kun je gemakkelijk achteruit skiën, springen of landen, en over het algemeen maakt het de ski's erg speels. De bindingen zijn meestal dicht bij het midden van de ski's gemonteerd voor een beter gevoel van balans bij het doen van tricks.

Andere handige gidsen

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden