Winteruitverkoop
Winterseizoensuitverkoop   -  GEBRUIK DEZE CODE WINTER10  -  Klik hier
×
Menu

Het kopen van alpine ski bindingen

Wat is een alpine ski binding?

Simpel gezegd is het de ski binding wat je verbonden houdt met je ski's. Er zit een verschil tussen de verschillende typen bindingen - alpine, telemark of touring. We zullen hier hebben over de alpine bindingen, welke op de pistes worden gebruikt. Je kan dan denken aan all-mountain, race, freestyle, en freeride. Het type bindingen dat je kiest, is vaak bepaald door de stijl die je wilt skiën en door je vaardigheidsniveau.

De onderdelen van een alpine binding

Alle alpine bindingen zijn gemaakt van twee hoofdonderdelen namelijk de voor- en achterbak. Op beide vind je een DIN instelling, welke verantwoordelijk is voor het ontgrendelen van de bindingen als je valt. Meer over DIN en hoe je de DIN waarde moet berekenen - bekijk onze DIN calculator.

De voorbak heeft ook een anti-frictie plaat / anti-frictie device (AFD) en horizontale vleugels. Deze vleugels zijn verantwoordelijk voor het zijwaarts ontgrendelen van de skischoen om verdraaiingen te voorkomen.

De achterbak heeft een verticaal ontgrendelingssysteem die blessures kunnen voorkomen wanneer je valt. Daarnaast zitten er ook een rem op de achterbak, ook wel stopper genoemd. De rem zorgt ervoor dat je ski's niet naar het dal doorschieten, onderweg andere skiërs raken, als gevolg van vallen en de binding laat los van je skischoen. In alle skigebieden is een remsysteem verplicht. Ook zorgen de remmen ervoor dat je ski's bij elkaar blijven als je ze stapelt en vervoert. Als je de skischoen erin klikt, gaat de rem omhoog en ben je klaar om te gaan.

Typen alpine bindingen

Het grote verschil zit hem in de manier van monteren op de ski's. Je kunt ofwel je alpine bindingen voorgemonteerd door de fabrikant kopen, wat betekent dat ze al een optimale voorinstelling hebben, of je kunt ze los van de ski's kopen. Als de bindingen niet al gemonteerd zijn, zijn er twee ander opties - track mounted of drill mounted.

Track MOUNTED

Track mounted bindingen zijn verbonden met een plaat die op de ski's is geschroefd door de fabrikant. Dan hoef je alleen maar de bindingen te kiezen die passen bij de voorgemonteerde plaat en schuif ze op hun plek.

Het voordeel van track mounting is dat de fabrikant de optimale platen kiest zodat je de beste prestaties uit je ski's haalt. Een ander voordeel is dat deze bindingen makkelijk kan aanpassen en opnieuw aangepast kunnen worden, als je bijvoorbeeld je ski's wilt uitlenen aan een vriend.

Drill mounted

Drill mounted bindingen zijn, zoals de naam doet vermoeden, direct op de ski's geschroefd zonder extra track/plaat. Dit moet door een professional worden gedaan en niet thuis omdat er gespecialiseerd gereedschap nodig is. Omdat deze bindingen direct op de ski zijn geschroefd en gelijmd, kun je ze normaal gesproken niet zoveel in de lengte aanpassen als bij de track mounted bindingen. Ze passen voornamelijk bij de specifieke skischoen lengte van de skiër.

Het voordeel van deze is dat je welke binding dan ook op je ski's kunt monteren. Je hoeft geen rekening te houden met de voorgemonteerde plaat. Dit type montage wordt normaal gesproken verkozen door freeride, freestyle en tour skiërs door de keuzevrijheid die ze krijgen om de bindingen aan te kunnen passen aan hun ski stijl.

Wat Is Alpine Ski Binding DIN / ISO?

HOE VIND JE DE DIN WAARDE

De DIN (Deutsches Institut für Normung - voorheen Deutsche Industrie Norm) aanpassingen op alpine ski bindingen zijn de waarden die aangeven op welk niveau de binding zal ontgrendelen. Deze waarde wordt ook ISO genoemd. Het is gemaakt om de veiligheid te verhogen en sterke schokken te verdelen. De binding moet het ontgrendelen precies regelen wanneer de skiër valt om verwondingen aan lichaamsdelen als knieën, heupen enz. te voorkomen.

Het is belangrijk dat de DIN waarde op de voor- en achterbak op jou afgesteld zijn.

De DIN instelling moet goed ingesteld worden voor de ski bindingen voor zowel kinderen als volwassenen.

Het aanpassen van de ontgrendeling / DIN waarden wordt voor zowel de voor- als de achterbak gedaan van de binding. Op de bindingen vind je de specifieke DIN waarden intervallen. Op deze manier is het mogelijk om de ontgrendeling aan de passen (DIN waarde) aan je vaardigheden, gewicht, lengte en leeftijd.

WIJ helpEN JE OM DE JUISTE DIN ski binding AANPASSING TE DOEN

Als je bij ons ski's besteld, inclusief de bindingen, heb je bij het afrekenen de mogelijkheid om je DIN waarde te berekenen. Op deze manier kunnen we je bindingen perfect monteren en aanpassen naar jouw vaardigheden, gewicht, lengte en leeftijd.

Zo ziet de DIN calculator eruit als je bij ons ski's en bindingen besteld:

DIN / ISO

Vandaag is de standaard voor het mechanisme van de skibinding in handen van de International Organization for Standardization (ISO) - de organisatie die de standaardisatie heeft voortgezet van Deutsches Institut für Normung (DIN).

Hoewel het van de ene naar de andere organisatie is overgegaan, wordt de originele naam nog steeds veelgebruikt om de berekeningen te beschrijven - DIN.

De ISO 11088:2006 specificeert montage, aanpassings- en inspectie procedures voor ski binding mechanismen.

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden