×
Menu

Levensduur van helmen

Je dient je helm te vervangen wanneer deze scheuren of deuken vertoont. Tegelijkertijd dien je ervoor te zorgen dat de gespsluiting, bandjes en eventueel verstelmechanisme intact zijn.

Je helm - fietshelm of skatehelm - heeft niet het eeuwige leven. Daarom is het belangrijk om beschadigingen en slijtage in de gaten te houden, die het optimale beschermingsvermogen van de helm verminderen. In de volgende paragrafen wordt uitgelegd wanneer je je helm moet vervangen en hoe je er achter kunt komen of de helm vervangen moet worden.

Wanneer moet ik mijn helm vervangen?

Alle skatehelmen of fietshelmen moeten worden vervangen na een zware klap, zelfs als er geen duidelijke tekenen zijn van schade. De helm kan zijn gespleten aan de binnenzijde, ook al is dit niet met het blote oog zichtbaar. Zweet kan ook het foam stukmaken dat gebruikt is voor de binnenste laag. Het foam wordt gebruikt als schokdemper en als deze slijtage vertoont of scheuren, moet je de helm vervangen.

Het wordt aanbevolen dat je de helm elke vijf jaar vervangt, bij normaal gebruik.

Omdat kinderen groeien, is het ook belangrijk om in de gaten te houden of de helm nog altijd een goede pasvorm heeft en bescherming biedt.

Hoe kan ik mijn helm onderzoeken?

Als je 'ja' kunt antwoorden op een van de volgende vragen, betekent dit dat je fietshelm of skate helm in slechte staat is en moet worden vervangen.

  • Heeft de buitenste laag scheurtjes, krassen of hobbels? Onderzoek de buitenste laag. Als de kleur is vervaagd, kan dit erop wijzen dat het plastic zachter is geworden door UV-straling van de zon en door de wind. Hierdoor dien je de helm te vervangen.
  • Zijn er tekenen van scheuren of veroudering in de binnenste laag? Draai de helm om, neem de voering er uit en onderzoek de binnenschil.
  • Werken de gespen en bandjes slecht? Inspecteer om te zien of de gespen goed op elkaar klikken/aansluiten en of de bandjes er nog mooi en onbeschadigd uitzien.
  • Heb je problemen met het verstelmechanisme goed los en vast te maken? Sommige helmen hebben een roterende gesp aan de achterkant die kan worden gebruikt om de grootte aan te passen voor een custom fit en comfortabele pasvorm.

Producten

SkatePro