Winteruitverkoop
Winterseizoensuitverkoop   -  GEBRUIK DEZE CODE WINTER10  -  Klik hier
×
Menu

Wielen - nader verklaard

De meeste wielen zijn gemaakt van polyurethaan. Alle inline wielen hebben een standaard breedte van 24 mm, waardoor het gemakkelijk is om je wielen te vervangen.
De eigenschappen van wielen zijn de diameter, durometer, rebound, grip, profiel, slijtage, kern en gewicht. Een gedetailleerde beschrijving van al deze termen vind je in dit artikel.

Diameter

De diameter van het wiel wordt aangegeven in milimeters (mm). Normaal gesproken kan dit aantal direct van het wiel worden afgelezen of kan gemakkelijk worden opgemeten.
De diameter van het wiel heeft relevantie tot het gedrag van de wielen, zoals acceleratie versus snelheid, manoeuvreerbaar vs richting stabiliteit. Het bereik van de diameter voor verschillende soorten wielen en de relevantie ervan is hier te zien:

  • Betere acceleratie vs. Hogere snelheden
  • Meer controle vs. Hogere richting stabiliteit

Durometer

Deze term is de relatieve hardheid van het wiel, en wordt omgeschreven door een A-nummer. 100A is zeer hard, en 0A is zacht.
De durometer van het wiel heeft relevantie tot hoe goed schokken worden geabsorbeerd en voor de grip. Maar ook de slijtage en de snelheid is afhankelijk van de durometer. Het bereik van de durometer voor verschillende soorten wielen en de relevantie ervan is te zien op deze afbeelding:

  • Betere grip vs. Minder slijtage
  • Lager gewicht vs. Hoger gewicht
  • Schokabsorberend vs. Hogere snelheden

Rebound

Een van de belangrijke factoren voor hoe snel je kan skaten. De rebound is een term voor met hoeveel kracht je naar voren wordt geduwd met elke slag (de respons van de wielen). Helaas wordt de rebound factor nooit weergeven voor wielen, het hangt ook sterk af van het materiaal van het wiel. Een hoge rebound is meestal een van de eigenschappen van duurdere kwaliteit wielen.

Grip

De grip is erg belangrijk voor skeelers en hockey. Dankzij een goede grip kun je snel stoppen snel door bochten. De grip is afhankelijk van het materiaal van het wiel en de durometer. Maar ook het type ondergrond (asfalt, track, indoor, natte omstandigheden) is erg belangrijk, en de beste skaters nemen vaak wielen met verschillende grip naar verschillende ondergronden mee.

Profiel

De doorsnede van het wiel wordt het profiel genoemd. Een smal profiel resulteert in weinig contact met de weg en een hogere snelheid, maar een breed profiel resulteert in meer contact met de weg en meer controle. Zie de typische profielen voor verschillende soorten wielen:


  • Aggressive - Hockey - Fitness - Speed
  • Vlak profiel - Rond profiel - Smal profiel
  • Meer controle - Hogere snelheid

Slijtage

De slijtage van de wielen is natuurijk afhankelijk van de hardheid en de diameter van het wiel, maar het hangt nog meer af van de kwaliteit van het polyurethaan, het rubber op het wiel. Voor hockey gebruik, is het belangrijk om een ​​goede kwaliteit te hebben, zo niet dan loop je het risico dat de wielen binnen een paar uur slijten.

Kern

De velg van het wiel is de kern (of hub). De kern in het midden van het wiel houdt de lagers op hun plaats. Het materiaal is meestal hard plastic of aluminium, en voor de beste prestaties moet het sterk en licht zijn. Er zijn verschillende kernen, die verschillen in stabiliteit en gewicht.
Solid core wielen hebben een massieve kern en zijn dus zeer sterk. Spoked core (kern met spaken) wielen zijn een stuk lichter, maar niet zo duurzaam als solid core wielen. Hollow core (holle kern) wielen maakt het wiel lichter en iets sterker (maar niet zo sterk als vaste kern).

Gewicht

Het gewicht van het wiel is ook belangrijk voor je snelheid. Minder gewicht betekent dat je minder kracht hoeft te zetten om de wielen te laten draaien.

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden