×
Menu

Buying Skateboards for Intermediates

In deze handleiding richten we ons op trucjes geörienteerde skateboards voor het skaten op straten, skateparks of bowls. Als je echter op zoek bent naar een skateboard om te cruisen of als een alternatieve manier voor vervoer, neem dan een kijkje in onze handleidingen voor Cruiser Skateboards of Longboards.

Als je al een tijdje skate, worden je trucjes moeilijker waardoor je skateboard zwaarder op de proef wordt gesteld. In dit stadium heb je goede kwaliteit en een duurzaam skateboard nodig die de druk kan weerstaan. In de skateboard wereld gaat kwaliteit hand in hand met de prijs, en hoe meer je wilt investeren in je skateboard, des te hoger is de kwaliteit van het deck, de wielen en andere onderdelen die je prestatie zullen verbeteren en de levensduur van je skateboard zullen verlengen.

Nu is de tijd om een stevig en betrouwbaar skateboard te nemen of je huidige board te upgraden met nieuwe onderdelen. Je kunt zelfs overwegen om je eigen aangepaste skateboard vanaf nul op te bouwen.

Wat kun je in deze handleiding lezen?

In deze handleiding leer je over de skateboard disciplines zoals straat, park, vert of bowl en ontdek je wat de ideale setup is gebaseerd op de verschillende rijstijlen. Je vindt hier bruikbare tips over hoe je de juiste maat kiest gebaseerd op je schoenmaat en ook rekening houdend met je gewenste rijstijl en gewicht.

Deze handleiding verwijst verder naar het onderwerp van het bouwen van aangepaste skateboards vergeleken bij het kopen van een geheel nieuw board om je te helpen bij het beslissen als je twijfelt wat het beste voor jou is.

Als laatste leggen we enkele kenmerken van skateboard onderdelen uit, zoals decks, trucks, wielen en lagers, en hun invloed op de algehele prestatie om je te helpen bij de keuze van het perfecte skateboard bij je behoeften.

Skateboarding Disciplines

Alhoewel er verschillende skateboarding disciplines zijn, blijven de meeste mensen niet bij het ene, maar doen een beetje van alles. Daarom heb je niet noodzakelijkerwijs een ander skateboard nodig voor elke rijstijl maar is het wel een goed idee om te weten wat je de meeste tijd gaat doen en kies je aan de hand daarvan een skateboard.

Park EN StrAAt

Of je nu van plan bent om te skaten in een skatepark of op de straten, de trucjes zijn ongeveer hetzelfde. Alhoewel de obstakels in skateparken verschillend lijken ten opzichte van degene die je op straat vindt, zijn skateparken gebouwd om de straten na te bootsen. Je vindt er funboxes, half-pipes, trappen, rails en andere obstakels waarmee je dezelfde trucjes kunt doen als op straat bij banken, stoepranden, muren en handrails. Als je waarschijnlijk op straat skate, skate je ook in het park.

Uitkiezen van park/straat skateboard:

Of je nu park of straat doet, je wilt ervoor zorgen dat je de juiste maat deck hebt. Vergeleken bij andere disciplines zoals vert, is het deck doorgaans smaller waardoor het board erg responsief, manoeuvreerbaar en eenvoudiger te flippen is. Hoe je de juiste maat kiest wordt later in deze handleiding besproken.

Bij het uitkiezen van een park of straat skateboard kun je wellicht ook het terrein overwegen waar je op gaat skaten en wielen uitkiezen die het beste bij dat terrein passen. Skateboard wielen in deze categorie liggen tussen de 50 - 56 mm qua diameter en ongeveer 95 -100 A qua wiel hardheid. Een wiel in dit bereik zal beschikt zijn, maar als je nog steeds twijfelt, kan de volgende informatie je helpen bij je besluit.
Bij een zeer glad skatepark oppervlak, kunnen zeer harde skateboard wielen eenvoudig glijden, en een wiel in de zachtere reeks met een grotere diameter zorgen voor meer grip.

Aan de andere kant, als je hoofdzakelijk op straat skate, kun je te maken krijgen met ruwe oppervlakken. Onbedoeld glijden is dan geen probleem voor een betere skate ervaring, zachtere wielen zijn aanbevolen. Als een straat skater, wil je wielen richting de kleinere maten om de behendigheid te verhogen. Echter, als de ondergrond heel ruw is, rollen grotere wielen eenvoudiger over stenen en voorkomen dat je vast komt te zitten.

Bekijk Complete Skateboards

Vert/TransitiE EN Bowl

Vert of ook wel bekend als transitie skateboarding stijl gaat hoofdzakelijk over het skaten over vert-ramps en mega-ramps. De sleutel hier is snelheid en stabiliteit omdat je snelheid wilt kunnen winnen bij het naar beneden gaan om zo hoog mogelijk te komen. Echter, vanwege de moeilijke toegankelijkheid van deze grote ramps, zie je deze discipline steeds minder.

De bowl gaat, zoals de naam al aangeeft, over skaten in een bowl/pool. Het is zeer anders ten opzichte van vert. Terwijl je bij vert omhoog en omlaag skate om te proberen om hoger te komen, in de pool “surf” je in de bowl en verander je constant van richting. Daarom zijn deze rijstijlen behoorlijk verschillend en zo ook de skateboard setup.

Uitkiezen van een skateboard voor vert of bowl:

Of je nu bowl of vert skate, je hebt een breder deck nodig vergeleken bij straat of park. Dit komt omdat een breder deck je een betere balans geeft en het skateboard voelt stabieler aan bij hoge snelheid.

Dat betekent niet dat je geen gewoon skateboard kunt gebruiken om bowl te rijden maar een breder deck geeft zeker een voordeel. Het bredere deck geeft je een groot oppervlak om op te staan en een betere stabiliteit.
We hebben het ook over kleine verschillen van ongeveer een 0.25 inches breder deck vergeleken bij de aanbevolen maat voor een straat deck (zie onze maat handleiding). Over het algemeen is de breedte van het deck voor vert en bowl ongeveer 8.5 tot 9 inch.

Het uitkiezen van Wielen voor vert en bowl is een geval van voorkeur en wat werkt voor de een, werkt niet perse voor anderen. Uiteindelijk vind je wat voor jou het beste werkt via ervaring.
Op het gebied van bowl rijden bijvoorbeeld, rijden sommige skaters op redelijk kleine wielen om “wheel bites” te voorkomen maar sommige geven de voorkeur aan grotere wielen omdat het minder moeite kost om voort te duwen om sneller te gaan. Bij bowl rijden wil je zo veel mogelijk energie besparen omdat het zeer uitputtend kan zijn. De zachte wielen geven te veel grip en de hogere frictie zal je afremmen. Daarom moet je idealiter een wiel hardheid hebben tussen de 97A en de 99A.
Bij vert skaten heb je zeker de noodzakelijke snelheid van grotere wielen tussen de 56 mm en de 58 mm nodig. Je wilt ook minder grip wat je kan afremmen. Een wiel met een hardheid van 98A en hoger heeft de voorkeur.

Bekijk Complete Skateboards

Kies de juiste Maat

Als het aankomt op de juiste maat kiezen, wil je ervoor zorgen dat de breedte van het deck breed genoeg is voor je voeten omdat dit het eenvoudiger maakt om te sturen. Je wilt wellicht een smaller deck of een bredere maat afhankelijk van je schoenmaat zoals je kunt zien in onderstaande maattabel. Als het deck te smal is voor je schoenmaat, zal het skateboard te onstabiel aanvoelen en als het deck te breed is kan het het minder responsief aanvoelen en is het lastig te manoeuvreren.

Als vuistregel kan worden aangehouden, dat als je schoenen gebruikt met een Europese maat van 45 of groter, je een deck kiest die minstens 8” inch breed is, anders is het lastig voor je om goed te landen als je trucjes doet.

Breedte Skateboard Aanbevolen Leeftijd Schoenmaat US Schoenmaat UK Schoenmaat EU
6.5" 3 - 5 6C - 11C 5J - 10J 23 - 28
6.75" 3 - 5 7C - 11C 6J - 10J 24 - 28
6.825" 4 - 6 9C - 12C 8J - 11J 26 - 30
7.0" 5 - 7 10C - 1 9J - 12J 28 - 32
7.125" 6 - 8 11C - 2 10J - 1 29 - 33
7.25" 7 - 9 12C - 3 11J - 2 30 - 34
7.375" 8 - 10 13C - 4 12J - 3 31 - 35
7.5" 9 - 11 1 - 6 13J - 5 32 - 38
7.625" 10 - 12 2 - 7 1 - 6 33 - 39
7.75" 12 - 14 4 - 9 3 - 8 35 - 42
7.875" 12 - 14 4 - 9 3 - 8 35 - 42
8" & Breder 14 & Ouder 9 & Hoger 8 & Ouder 42 & Hoger

Je gewicht en rijstijl kunnen secundaire factoren zijn die de maat van het board dat je moet nemen kunnen beïnvloeden.
Als je meer weegt dan een gemiddeld persoon, kun je een groter skateboard nemen van ongeveer 0,25 inch. Als je echter ongeveer 100 kg weegt, moet de breedte van het board niet minder zijn dan 8.5 inch ongeacht de aanbeveling op basis van je schoenmaat.
Naast je gewicht, kun je een breder deck overwegen (ongeveer 0.25 inch) als je vert of bowl wilt doen omdat het je meer stabiliteit geeft. Daarom worden decks die 8.5 tot 9 inch breed zijn over het algemeen gebruikt door rijders op ramps, omdat je er eenvoudig op kunt landen.

Compleet Skateboard versus Aangepast Skateboard

Moet je kiezen voor een compleet of aangepast gebouwd skateboard? Als je al een tijdje skate, kun je uit beide mogelijkheden kiezen. Als je echter nog niet zo veel ervaring hebt, is wellicht een compleet skateboard de betere optie voor je.

Er zijn vele hoogwaardige complete skateboards met eindeloos gave graphics. Het complete skateboard is over het algemeen goedkoper dan wanneer je individuele onderdelen aanschaft en er een vanaf nul opbouwt. Een compleet skateboard is ook een zeer handige keuze. Je hoeft je geen zorgen te maken over het uitkiezen van de juiste onderdelen die bij elkaar passen en je hoeft geen ervaring te hebben bij het in elkaar zetten van een skateboard. Het enige wat je hoeft uit te kiezen is het juiste type skateboard voor je rijstijl, de juiste maat en je complete skateboard is direct klaar voor gebruik.
Daarnaast kun je in een later stadium altijd het skateboard upgraden met een nieuwe set trucks of andere onderdelen.

Complete skateboards hebben meestal een standaard setup maar er kan verschil zijn qua onderdelen zoals de wielmaat of het deck material.


Tip: Upgrade je skateboard met nieuwe trucks of wielen: Je kunt ook een compleet skateboard nemen en alleen nieuwe trucks of wielen kopen als je daar behoeften aan hebt. Complete skateboards hebben decks van degelijke kwaliteit dus je kunt wellicht het deck behouden waar je voor gekozen hebt en het een upgrade geven.

Als je een ervaren skater bent in het bouwen van je eigen skateboard, geeft je dat de mogelijkheid voor je eigen aangepaste skateboard.
Het voordeel van het bouwen van je eigen skateboard is dat je alle onderdelen apart kunt uitkiezen en aanpassen aan de hand van je behoeften en rijstijl. Wellicht wil je hogere trucks voor betere manoeuvreerbaarheid of grotere wielen voor meer snelheid. Het is helemaal aan jou.

Onze Skateboard Bouwer kan handig zijn bij het uitkiezen van onderdelen voor je skateboard. Op die manier weet je zeker dat alle onderdelen bij elkaar passen en kun je het uiteindelijke uiterlijk van je ontworpen skateboard zien. Bij het aanschaffen van een skateboard via onze skateboard bouwer, ontvang je een skateboard die door onze experts in elkaar is gezet, samen met wat gratis spulletjes en een voucher.

Als je je skateboard bouwt of upgrade, kun je kijken in onderstaande handleidingen, die je kunnen helpen om een beslissing te nemen bij het uitkiezen van een onderdeel.

Handleiding voor Skateboard Decks

Handleiding voor Skateboard Trucks

Handleiding voor Skateboard Wielen

Als je zelf je skateboard in elkaar wilt zetten maar dit nog nooit eerder hebt gedaan, kun je onze Hoe Een Skateboard Bouwen handleiding bekijken met een instructievideo.

Skateboard Decks

Het deck van het skateboard is iets dat niet onderschat mag worden. Je wilt zeker een deck dat duurzaam is en je veel vertrouwen geeft om je board te “vertrouwen”.
We raden aan om een deck te kiezen van Canadese esdoorn. Het is hoogwaardig houten materiaal dat extreem gebruik kan weerstaan zonder dat het breekt of vervormt en kan in decks van goede kwaliteit worden gevonden.
Chinese esdoorn, aan de andere kant, is meer geschikt voor beginners of kinderen.

Tenzij het skateboard bedoeld is voor beginners, is het deck gemaakt met een constructie met 7 lagen die zichtbaar zijn aan de zijkant van het deck, wat zorgt voor stevigheid en duurzaamheid.

Op het gebied van de vorm van het deck is de meest gebruikte en standaard de laatste jaren de Twin-Tip, ook bekend als de “popsicle” vorm. Dankzij de verhoogde nose en tail kun je eenvoudig wisselen. Het is de meest veelzijdige vorm die gebruikt wordt voor alle soorten disciplines, van straat tot vert, door simpelweg een breder of smaller deck te kiezen. Bredere decks leveren betere stabiliteit, en worden om die reden gebruikt voor vert of bowl waar je een goed balans in snelheid nodig hebt. Het smallere deck, aan de andere kant, is meer behendig en responsief. Om die reden heeft het de voorkeur van straat en park skaters. Een smaller deck heeft ook de voorkeur voor trucjes op een vlakke ondergrond zoals ollies of kickflips.

Voor meer informatie over skateboard decks inclusief andere, minder vaak voorkomende vormen of decks, kun je lezen in onze Handleiding voor Skateboard Decks.

Bekijk onze grote reeks Skateboard Decks

Skateboard Trucks

Complete skateboards worden over het algemeen geleverd met standaard trucks maar skateboards van hogere kwaliteit worden over het algemeen geleverd met trucks van hogere kwaliteit. Bij het kopen van trucks is het verstandig om voor gerenommeerde merken te kiezen, omdat ze over het algemeen betere kwaliteit hebben. Gerenommeerde merken zijn vaak duurzamer, maar tegelijkertijd ook meer flexibel en kalibreren significant beter. Dit betekent dat het eenvoudiger voor je is om je skateboard met precisie te besturen.

Als je je eigen skateboard bouwt en je van plan bent om de truck afzonderlijk aan te schaffen, raden we aan dat je onze Skateboard Trucks Handleiding leest. Trucks worden in verschillende maten en hoogtes geleverd, het is dus belangrijk om te weten welke trucks bij je board en rijstijl passen.

Bekijk Skateboard Trucks

Skateboard wielen

Skateboard wielen zijn niet allemaal hetzelfde. Een compleet skateboard kan met verschillende wielmaten en hardheid worden geleverd, wat een significante impact kan hebben op je rijervaring.

WIELMAAT

De diameter van het wiel (wielmaat) beïnvloed de snelheid en manoeuvreerbaarheid. Complete trick skateboards worden over het algemeen geleverd met een wiel diameter van ongeveer 54 mm wat een prima allround wielmaat is.

Over het algemeen geldt het volgende:

  • Grotere wielen leveren hogere snelheid maar minder wendbaarheid
  • Kleinere wielen leveren minder snelheid maar betere wendbaarheid

WIEL DUROMETER

De wiel durometer beschrijft hoe hard de wielen zijn wat directe invloed heeft op de grip, het absorberen van de vibratie snelheid en zelfs de levensduur. Trick skateboards kun je vinden met wielen met een durometer van ongeveer 90A tot 100A+ en hoe hoger het getal hoe harder het wiel.

Over het algemeen geldt het volgende:

  • Hardere wielen leveren hogere snelheid en een langere levensduur, maar minder grip en minder schok absorptie.
  • Zachtere wielen leveren meer schok absorptie en grip, maar minder snelheid en een kortere levensduur.

Lees onze uitgebreide Handleiding voor Skateboard Wielen, als je je board gaat aanpassen en meer wilt weten.

Zie onze grote selectie van Skateboard Wielen

Lagers

Op het gebied van lagers worden sommige skateboards geleverd met een lagere precisie dan anderen. De precisie wordt gemeten in een Abec schaal en hoe hoger het getal, des te soepeler en sneller ze over het algemeen rollen. Het is echter niet altijd een goed idee om de snelste lagers te nemen. De snellere lager kan duurder zijn maar als je je alleen maar focust op technische trucjes of je board krijgt er behoorlijk van langs, dan heb je ze niet nodig.

Als je je board op straat gaat gebruiken of als je ruig met je board omgaat, raden we aan om lagers te kiezen uit de reeks Abec 3-5.
Als je echter van plan bent om skating transition te doen, kun je profijt hebben van snellere lagers in de reeks van Abec 7-9.

Bekijk Skateboard Lagers

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden