Winteruitverkoop
Winterseizoensuitverkoop   -  GEBRUIK DEZE CODE WINTER10  -  Klik hier
×
Menu

Aankoop skateboard trucks

Trucks beïnvloeden de manier waarop je skateboard rijdt, draait en of je stunts uit kunt voeren of niet. Krijg meer inzicht over jouw trucks en leer hoe ze invloed hebben op jouw skateboard stijl.

Skateboard trucks zijn de T-vormige, bewegende onderdelen onder het deck, met wielen er op bevestigd. Zij zorgen ervoor dat je bewegingen worden overgebracht naar het deck om het te laten reageren zoals jij dit wilt. Met de juiste truck set zal zowel jij als je skateboard in staat zijn om beter te presteren.

Als je een beginner bent, is het een goed idee om een ​​compleet skateboard, waar de trucks al op zijn gemonteerd, te kiezen. Maar als je de trucks alsnog apart aan wilt schaffen, is het het belangrijkste om te kijken naar de breedte van de truck. Echter, als je meer ervaring hebt met skateboarden en je wilt je trucks beter begrijpen, kun je deze handleiding lezen om meer kennis te krijgen over elk onderdeel en op hetzelfde moment tips lezen over hoe je ze aan jouw specifieke skateboard stijl aan kunt passen.

Truck maat - welke maat moet je kiezen?

Het eerste wat je moet weten wanneer je trucks kiest, is of de maat bij jouw skateboard past of niet. De breedte van de truck, inclusief wielen, moet even groot zijn als de breedte van het deck. Dit zal je voorzien van optimale stabiliteit op het board. Als de truck te breed is, loop je het risico de wielen te raken met je schoenen (shoe bite) en als het te smal is, zal het skateboard instabiel zijn.

Hoe moet je skateboard trucks meten?

Over het algemeen is het niet nodig om de trucks op te meten, aangezien de maat te vinden is op al onze product pagina's. Mocht je ze toch nog steeds op moeten meten, moet je de breedte van je deck opmeten, of de lengte van de hanger. Volg onze Skateboard Truck Maattabel om te beslissen welke truck maat je zou moeten hebben voor je board en vice versa.

Truck profiel - lage, middel of hoge trucks?

Je kunt ervoor kiezen om je skateboard trucks te hebben in een lage (low), midden (mid) of hoge (high) setup. Welke je kiest hangt af van je skateboarden stijl.

  • Lage trucks hebben een kortere kingpin, dus minder afstand tot de grond. Het betekent ook dat kleinere wielen worden gebruikt. Bovendien worden de trucks stabieler van deze opstelling, waardoor het bijzonder geschikt is voor stunts.
  • Mid-level trucks zijn vooral populair voor park of street rijden.
  • High trucks hebben een langere kingpin dus langere afstand tot de grond. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor carving of cruisen, omdat je het board gemakkelijk naar beneden drukt om snelheid te maken en scherpe bochten. Er worden vaak grotere wielen gebruikt in deze setup. Als je last hebt van wheel bite, kan het handig zijn om riser pads toe te voegen.

Je kunt het truck profiel onder de specificaties vinden, wanneer je naar een product pagina gaat op onze website.

Riser pads - verstel de truck hoogte en voorkom wheel bite

Risers of riser pads zijn een set van platen in plastic of rubber, welke geplaatst kunnen worden tussen je deck en baseplate, om de afstand tussen je board en wielen te verhogen. Door het toevoegen van een of meer risers, zul je je trucks verhogen en op die manier wheelbite voorkomen. Wheel bite treedt op wanneer het deck en de wielen elkaar raken. Dit kan erg storend zijn tijdens het skaten en uiteindelijk zelfs je skateboard verpesten. Risers kunnen ook worden gebruikt om trillingen te dempen, waardoor je een comfortabele rit krijgt.

Riser pads zijn geen noodzakelijk deel van de truck, maar kunnen gekocht worden indien nodig. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en kleuren en zijn meestal een vrij goedkoop accessoire.

Dure of goedkope trucks? - Koop van bekende merken

Aangezien je trucks hoogstwaarschijnlijk langer mee zullen gaan dan het deck en de wielen van je skateboard, zal het een goede investering zijn om een ​​beetje extra uit te geven aan de aanschaf van trucks van bekende merken, in plaats van geld te besparen op no-name budget trucks. De kwaliteit is meestal beter en ze zullen voor langere tijd meegaan. Daarbij zijn ze ook flexibeler waardoor je het skateboard makkelijker onder controle kunt houden. Ook wordt het makkelijker om je skateboard​ aan te passen naar jouw stijl.

Zware of lichte skateboard trucks?

Zware skateboard trucks zijn meestal makkelijker om mee te grinden vanwege het hogere gewicht, maar tegelijkertijd kan het lastig kan zijn om het skateboard de lucht in te tillen. Daarom is het belangrijk om te overwegen of je ze zwaar of licht moeten kiezen. Als je niet erg groot bent, is het belangrijk om ​​lichte skateboard trucks kiezen, vooral als je van plan bent om stunts te doen met veel sprongen. Als je echter veel kracht hebt om het board een kick te geven en in de lucht te krijgen, kunnen zwaardere trucks een betere keuze zijn.

Uit welke onderdelen bestaat een truck?

Een skateboard truck bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de bushings, kingpin, baseplate, hanger en as. In deze rubriek vind je meer informatie over elk onderdeel om te kunnen begrijpen op welke manier ze invloed hebben op je skateboard.

Kingpin

De kingpin is een essentieel onderdeel van de trucks welke zich in de bushings bevind, en daar alle delen samen houdt. Mocht je kingpin breken, is het niet nodig om nieuwe trucks te kopen. De kingpin is namelijk gemakkelijk te vervangen.

De kingpin is het enige deel van je truck, waar je kunt instellen hoe stevig of los je board stuurt. Nadat je wat meer ervaring met je board hebt, kun je proberen meer te experimenteren met de instellingen:

  • Voor scherpere bochten, draai de kingpin losser.
  • Voor een stabieler board, draai de kingpin strakker.

Als je een skateboard koopt met een normale setup (compleet skateboard), hoef je normaal gesproken de kingpin niet af te stellen, omdat deze standaard is ingesteld op het niveau van een beginner.

bushings

De bushings zijn de ronde ringen van uretane plastic, welke je kunt vinden in de buurt van de kingpin. Ze werken bijna als een springveer welke de druk overbrengen van je voeten naar de trucks. De bushings maken het mogelijk om bochten te maken met je skateboard. De hardheid van de bushings bepalen hoeveel je skateboard kan draaien:

  • Harde bushings zijn geschikt voor stunts, omdat ze de trucks stijver en stabieler houden, waardoor het makkelijker wordt om balans te houden tijdens landingen. Aan de andere kant is er meer voor nodig om het board te laten draaien.
  • Zachte bushings zijn geschikt voor cruisen en carving, waar je scherpe bochten maakt. Ze reageren sneller op de druk van de voet, wat wordt overgebracht naar de bushings en vervolgens naar de trucks.

Hanger

De hanger is merkgebonden wat betekent dat ze van hetzelfde merk moeten zijn als de baseplate. Het is het grote driehoekige metalen gedeelte waar een as doorheen loopt. Het is belangrijk dat de hanger duurzaam is, omdat deze wordt onderworpen aan veel van de effecten tijdens het maken van grinds en andere stunts.

Baseplate

De baseplate is het platte metalen gedeelte direct gemonteerd op het deck. Dit is waar de kingpin en de hanger samen komen met het skateboard. Het heeft een groot formaat om een ​​gelijkmatige gewichtsverdeling te creëren. Dit betekent dat je gewicht gelijkmatig verdeeld wordt over de gehele truck, wat meer stabiliteit creëert en tegelijkertijd de impact van landingen gelijkmatig verdeelt, in plaats van dezelfde plek steeds opnieuw te belasten. Dit maakt de installatie stabieler.

Centreer de baseplate zo veel mogelijk als je deze zelf op het deck wilt monteren. Als het niet uitgelijnd is, zal het skateboard permanent uitwijken naar dezelfde zijde. Maar de meeste skateboards worden geleverd met de boorgaten al voor je klaar gemaakt, zodat je zonder zorgen de baseplate gecentreerd kunt monteren. En als je een compleet board koopt, zijn zowel de baseplate en de rest van de trucks gemonteerd en klaar voor gebruik.

As

De as loopt door de hanger en is het deel waar de wielen aan zitten. Na langdurig gebruik kan de as naar één kant beginnen te schuiven, wat resulteert in één los wiel en één erg strak aangespannen wiel. Mocht dit gebeuren, kun je een hamer gebruiken om het voorzichtig op zijn plaats terug te zetten. Maar als het probleem zich blijft voordoen, gaat de voorkeur uit naar nieuwe trucks, in plaats van blijven worstelen met de as.

Bekijk onze selectie van skateboard trucks, verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, merken en geschikt voor verschillende skate niveaus.

Neem contact op met onze klantenservice voor verder advies, moet je nog vragen. We zijn altijd bereid om te helpen :-).

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden