×
MENU

Buying Cross Country Skiboots

Bij het kopen van langlauf skischoenen is het essentieel dat je de context waarin je ze zult gebruiken hebt overwogen. Het ontwerp van de langlaufschoenen verschilt, afhankelijk van de vraag of ze zullen worden gebruikt om van hut naar hut te gaan in Noorwegen of om een ​​record te halen in de beroemde Vasaloppet wedstrijd in Zweden.

Vind de juiste maat

De meeste mensen gebruiken dikkere sokken in langlauf skischoenen, de schoenen moeten daarom een halve of hele maat groter zijn dan standaard sportschoenen.

Match van Langlauf Skischoenen en bindingen

Het is van vitaal belang dat je langlauf skischoenen passen bij je bindingen:

  • Alpina boots passen met Rottefella NNN bindingen, Fischer en Rossignol Turnamic bindingen en Salomon Prolink bindingen
  • Salomon SNS en Atomic SNS boots passen met Salomon en Atomic SNS bindingen
  • Salomon Prolink en Atomic Prolink boots passen met Salomon Prolink en Atomic Prolink bindingen maar passen ook met Rottefella NNN, en Rossignol en Fischer Turnamic bindingen
  • Madshus boots passen met Rottefella NNN bindingen, Fischer en Rossignol Turnamic bindingen, en Salomon Prolink bindingen
  • Rossignol boots passen met Rossignol en Fischer Turnamic bindingen, Rottefella NNN bindingen, en Salomon/Atomic Prolink bindingen
  • Fischer boots passen met Fischer en Rossignol Turnamic bindingen, Rottefella NNN bindingen, en Salomon/Atomic Pronlink bindingen

Lees verder over welke compatibiliteit er is tussen boots en bindingen in deze gids: Aankoop langlauf bindingen

Classic Langlauf Skischoenen

De langlauf skischoenen in deze categorie zijn ontworpen voor zowel ervaren als beginnende skiërs. Voor beginners, moet de nadruk liggen op het warm houden van de voeten met een dikkere voering, samen met schoenen die goede ondersteuning bieden bij de hiel en enkels. Dit type schoen is goed voor de jaarlijkse winter vakantie of voor de eerste keer bij de Vasaloppet wedstrijd.

Classic langlauf skischoenen voor de meer ervaren skiërs zijn vaker lichter in gewicht in vergelijking met schoenen voor beginners. Ze zijn voorzien van een dunnere voering, zodat de schoenen niet zo warm zijn. Hiervoor in de plaats zijn ze wel een stuk lichter en een stijvere hiel, waardoor je een betere krachtsoverdracht krijgt.

Langlauf Skischoenen Skate

Langlauf skischoenen (en-ski) voor de skate-stijl zijn anders ontworpen dan de classic uitrusting. De reden hiervoor is, dat het bewegingspatroon in skate skiën heel anders is dan het klassieke skiën. In skating, zijn de enkels aanzienlijk meer geladen. Daarom zijn skate schoenen ontworpen met een stijvere en hogere enkelsteun, die kan zijn vervaardigd uit plastic of carbon.

Daarnaast verschillen skate schoenen van klassieke langlauf skischoenen, doordat ze een stijvere zool hebben. Dit betekent dat je kunt afzetten met de hele zool, waar je met de classics alleen kan afzetten met de voorvoet. Hierdoor krijg je meer kracht in je afzet.

Langlauf Skischoenen Combi

Als je een liefhebber bent van zowel skate en het klassieke skiën en alleen maar 1 paar schoenen wilt, of de enkelsteun van classic schoenen nodig hebt, dan zijn de combi schoenen ideaal voor je.

Combi schoenen combineren een klassieke schoen met een skate schoen. Dit resulteert in een schoen met stevige steun voor de enkels, wat goed is voor skating. Het houdt ook je enkels stabiel bij je afzet. Tegelijkertijd is je zool zacht zoals in een classic schoen.

Rolski Schoenen

De meeste mensen gebruiken hun langlauf skischoenen wanneer ze rolskiën buiten het ski seizoen, dat is prima. Als je deze oplossing hebt geprobeerd en voelt dat je voeten te heet worden wanneer je aan het rolskiën bent in de zomer, raden wij je aan de zomer rolski schoenen aan met NNN bindingen (NOS) te kopen, die lichter zijn en beter ventileren dan de traditionele langlauf skischoenen.

Hou er rekening mee dat je schoenen sneller slijten, als je ze gebruikt voor rolskiën, omdat grit en zout je schoenen slijten, vooral bij de rits. Je schoenen zullen op asfalt en gravel paden minder lang meegaan dan op sneeuw pistes. Om de levensduur van je schoenen uit te breiden, kan je ze goed schoonmaken na gebruik en goed opbergen op een droge plaats, wanneer je ze niet gebruikt.