MENU
×

Compatibility of bindings for cross country and roller skis

Wanneer je een uitrusting voor langlauf ski's en rolski's wilt aanschaffen, moet je ervoor zorgen dat alles natuurlijk compatibel met elkaar is. Aangezien je dezelfde uitrusting kunt gebruiken voor langlaufen en rolskien, is deze guide geldig voor beide categorieën.

Verschillende eigenschappen - NNN, SNS and Prolink

Twee verschillende fabrikanten die deze bindingen en buitenzolen maken. Ze verschillen in eigenschappen, zoals afmetingen, montage en unieke oplossingen. De twee fabrikanten heten Rottefella (Noorwegen) en Salomon (Frankrijk).

Rottefella

Het systeem van Rottefella heet NNN, wat staat voor New Nordic Norm. Het systeem kun je vinden op zowel de ski boot (buitenzool) als de binding, dit betekent dat Rottefella de bindingen maakt, echter niet de volledige ski boot. Ze geven andere fabrikanten de mogelijkheid om gebruik te maken van hun bindingsysteem/eigenschappen. Deze fabrikanten zijn: Rossignol, Madshus, Alpina, Alfa, Yoko, Fischer en Peltonen.

Deze fabrikanten kunnen hun eigen naam op de binding plaatsen, waardoor het bijvoorbeeld de naam Fischer NNN binding heeft. Hoe dit precies in z'n werking gaat en wat een Rottefella NIS plaat is, kun je onderaan deze pagina vinden.

Salomon

Salomon is bekend door hun SNS systeem en de bijbehorende ski boots. SNS staat voor Salomon Nordic System. Ze hebben daarnaast ook een nieuw binding systeem, dit systeem heet Prolink.

Het SNS systeem is gemaakt in 2 verschillende versies, 1 voor classic skien en 1 voor skate. Het verschil tussen deze 2 systemen is een extra connectiepunt voor de skate style. Dit connectiepunt geeft extra support aan deze stijl van skien (zijwaarts). Dit connectiepunt is een veerarm, dat verbondnen is aan een pin onder de boot. De skate boots hebben dus 2 verbindingspunten aan de ski en de classic stijl 1.

Als we kijken naar de verschillen in de binding tussen de skate en classic, zullen we dus zien dat de skate stijl 2 connectiepunten heeft en de classic stijl 1, daarnaast heeft de SNS classic binding geen veerarm.

In 2016 heeft Salomon een nieuw soort binding en boot systeem op de markt gebracht, Prolink. Dit systeem is uniek en is op dezelfde manier gemonteerd als de SNS binding systeem, echter is alleen compitabel met NNN boots. Dit houdt dus in dat deze bindingen compitabel zijn met de NNN buitenzool van Alpina, Fischer, Rossignol, Madshus, Alfa en Peltonen.

Let dus goed op dat je de Salomon SNS en de Salomon Prolink niet kunt combineren, aangezien deze niet compitabel met elkaar zijn. Bijvoorbeeld: Een Salomon Prolink binding gaat NIET samen met een Salomon SNS boot.

Bindingen voor combi boots

Wanneer je een combi boot hebt, kun je gewoon de regels en standaards gebruiken, die hierboven zijn weergeven. De Salomon SNS combi boot zal 2 pinnen hebben, zodat het natuurlijk compitabel is met de SNS skate binding. Het zal ook samen gaan met de classic binding, aangezien er dan geen veerarm in de binding zit, maar een slit (spleet).

Wat is het verschil tussen NNN en SNS?

Hoewel SNS en NNN binding- en boot systemen er op het eerste gezicht misschien hetzelfde uitzien, zijn ze anders. Als je bijvoorbeeld een SNS-boot in een NNN-binding probeert te passen, zul je merken dat dit niet past, aangezien ze ze verschillen in de afmetingen. De Rottefella NNN is breder dan de Salomon SNS.

Wat is Rottefella NIS?

Rottefella heeft hun binding systeem (NNN) verder ontwikkeld, waardoor je nu de mogelijkheid hebt om de binding te verstellen. Je kunt de binding iets naar voren of meer naar achteren op de ski zetten, hierdoor kun je meer grip of het beter glijden creëren.

NIS (Nordic Integrated System) is een naam van een plaat, die je lijmt of in je ski boort. Het zou zo kunnen zijn dat deze platen al voorgemonteerd zijn op je ski, dit verschilt per fabrikant. Het voordeel van deze plaat is dat je de NNN binding er zo op kunt schuiven, waardoor je het gemakkelijk naar je eigen voorkeur kunt verstellen.

De Rottefella NIS plaat gaat niet samen met de Salomon SNS bindingen of Salomon Prolink bindingen.

Compatibele uitrusting voor Nordic Backcountry skiing buiten de slopen.

Zoals hierboven ook vermeld staat, maken Rottefella en Salomon bindingen voor Cross Country en Backcountry skiën. Rottefella heeft hun Backcountry bindingen Rottefella BC genoemd en Salomon heeft gekozen voor Salomon BC.

Deze bindingen zijn sterker en krachtiger, waardoor ze de ruigere omstandigheden goed kunnen verdragen buiten de slopen.

Deze 2 bindingsystemen zijn voor backcountry boots, wat inhoudt BC bindingen niet samen gaan met de normale NNN, SNS of Prolink. De pin onder de boot is veel breder bijvoorbeeld. Deze uitrusting is niet geschikt voor roller skiën.

Producten

Populaire producten