×
Menu

Compatibiliteit van bindingen voor langlauf- en rolski's

Wanneer je uitrusting voor langlaufski's en rolski's wilt aanschaffen, moet je ervoor zorgen dat alles compatibel met elkaar is. Aangezien je dezelfde uitrusting kunt gebruiken voor langlaufen en rolskiën is deze gids geschikt voor beide categorieën.

Verschillende standaarden - NNN, SNS and Prolink

Er zijn twee verschillende fabrikanten die deze bindingen en buitenzolen maken. Ze verschillen in eigenschappen, zoals afmetingen, montage en unieke oplossingen. De twee fabrikanten zijn Rottefella (Noorwegen) en Salomon (Frankrijk).

Rottefella

Het systeem van Rottefella heet NNN, wat staat voor New Nordic Norm. Het systeem kun je vinden op zowel de skischoen (buitenzool) als de binding. Dit betekent dat Rottefella de bindingen maakt, maar zegt niets over de volledige ski boot. Ze geven namelijk andere fabrikanten de mogelijkheid om gebruik te maken van hun bindingsysteem/eigenschappen. Deze fabrikanten zijn: Rossignol, Madshus, Alpina, Alfa, Yoko, Fischer en Peltonen.

Deze fabrikanten kunnen hun eigen naam op de binding plaatsen, waardoor het bijvoorbeeld de naam Fischer NNN-binding heeft. Hoe dit precies in z'n werk gaat en wat een Rottefella NIS-plaat is, kun je onderaan deze pagina vinden.

Salomon

Salomon is bekend van hun SNS-systeem en de bijbehorende ski boots. SNS staat voor Salomon Nordic System. Ze hebben daarnaast ook een nieuw binding systeem, dit systeem heet Prolink.

Het SNS-systeem is gemaakt in 2 verschillende versies, 1 voor klassiek skiën en 1 voor skaten. Het verschil tussen deze 2 systemen is een extra verbindingspunt voor de skatestijl. Dit verbindingspunt geeft extra ondersteuning aan deze stijl van skiën (zijwaarts). Het is een veerarm die verbonden is aan een pin onder de boot. De skate boots hebben dus 2 verbindingspunten aan de ski en de klassieke stijl 1.

Als we kijken naar de verschillen in de binding tussen de skate en klassiek, zullen we dus zien dat de skate-stijl 2 verbindingspunten heeft en de klassiek stijl 1, daarnaast heeft de SNS klassieke binding geen veerarm.

In 2016 heeft Salomon een nieuw soort binding- en schoensysteem op de markt gebracht: Prolink. Dit systeem is uniek en is op dezelfde manier gemonteerd als het SNS-binding systeem. Het is echter alleen compatibel met NNN boots. Dit houdt dus in dat deze bindingen compatibel zijn met de NNN-buitenzool van Alpina, Fischer, Rossignol, Madshus, Alfa en Peltonen.

Let dus goed op dat je de Salomon SNS en de Salomon Prolink niet kunt combineren, aangezien deze niet compatibel met elkaar zijn. Bijvoorbeeld: een Salomon Prolink binding gaat NIET samen met een Salomon SNS boot.

Bindingen voor combi boots

Wanneer je een combi boot hebt, kun je gewoon de regels en standaards gebruiken die hierboven zijn weergeven. De Salomon SNS combi boot zal 2 pinnen hebben, wat het compatibel maakt met de SNS-skatebinding. Het zal ook samen gaan met de klassieke binding, aangezien er dan geen veerarm in de binding zit, maar een gleuf.

Wat is het verschil tussen NNN en SNS?

Hoewel SNS- en NNN-binding- en schoensystemen er op het eerste gezicht misschien hetzelfde uitzien, zijn ze anders. Als je bijvoorbeeld een SNS boot in een NNN-binding probeert te doen, zul je merken dat dit niet past, aangezien ze verschillen in afmetingen. De Rottefella NNN is breder dan de Salomon SNS.

Wat is Rottefella NIS?

Rottefella heeft hun bindingsysteem (NNN) verder ontwikkeld, waardoor je nu de mogelijkheid hebt om de binding te verstellen. Je kunt de binding iets naar voren of meer naar achteren op de ski zetten, hierdoor kun je meer grip of betere glide creëren.

NIS (Nordic Integrated System) is een naam van de plate die je lijmt of in je ski boort. Het zou zo kunnen zijn dat deze platen al voorgemonteerd zijn op je ski, dit verschilt per fabrikant. Het voordeel van deze plate is dat je de NNN-binding er zo op kunt schuiven, waardoor je het gemakkelijk naar je eigen voorkeur kunt verstellen.

De Rottefella NIS plate gaat niet samen met de Salomon SNS-bindingen of Salomon Prolink bindingen.

Compatibele uitrusting voor Nordic Backcountry skiën buiten de pistes.

Rottefella en Salomon maken ook bindingen voor langlaufen in het achterland/Nordic Backcountry skiën. Rottefella heeft hun Backcountry bindingen Rottefella BC genoemd en Salomon heeft gekozen voor Salomon BC.

Deze bindingen zijn sterker en krachtiger, waardoor ze de ruigere omstandigheden buiten de tracks goed kunnen verdragen.

Deze 2 bindingsystemen zijn voor backcountry boots, wat inhoudt dat BC bindingen niet samen gaan met de normale NNN, SNS of Prolink. De pin onder de boot is veel breder bijvoorbeeld. Deze uitrusting is ten slotte niet geschikt voor rolskiën.

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden