×
Menu

Het kopen van een SUP board

SUP is een afkorting voor 'Stand-Up Paddling'. Het is momenteel 1 van de meest groeiende watersporten. Wanneer je op zoek bent naar een eigen board, moet je rekening houden met verschillende zaken. Je kunt hier informatie vinden voor een opblaasbaar board en voor de solide boards voor SUP.

1.Verschillende type SUP boards

Zoals bij de meeste uitrustingen voor verschillende sporten, is het belangrijk om te weten wat je nodig hebt en wat het beste bij je past. Er zijn verschillende type boards, namelijk SUP, all-around, touring en race SUP-boards. Ook in deze verschillende categorieën heb je verschillende types.

 • Surf SUP boards zijn over het algemeen korter, minder breed in de punt en hebben meer 'rocker' (de holling) dan andere boards. Het voordeel hiervan is dat het board erg speels is en hierdoor gemakkelijker surft op de golven. Het enige wat je met dit board hebt, is dat ze iets minder stabiel zijn op het 'vlakke' water.
 • Allround boards zijn wat breder, langer en dikker dan de surf SUP's. Zoals de naam ook al zegt, deze boards zijn geschikt voor all-round gebruik. Een stabiel en gemakkelijk board voor op het 'vlakke' water en zijn prima te gebruiken op de golven. Wanneer je voor de eerste keer een board aanschaft, is dit een uitstekende keuze.
 • Touring boards zijn gemaakt voor op het 'vlakke' water, zonder golven. Wanneer het water het toelaat, kun je deze ook gebruiken in de zee. De constructie is zo gemaakt, dat je gemoedelijk en fijn glijdt door het water. De nose is wat scherper en het deck is langer. Het stabiele board geeft de mogelijkheid om de balans goed te houden, waar je naar zoekt als je een beginner bent.
 • Race boards zijn vergelijkbaar met de touring boards. Zijn wat scherper aan de voorkant en geven de mogelijkheid om gemakkelijk snelheid op te bouwen. Deze boards zijn normaal gesproken niet geschikt voor beginners, aangezien het balans houden erg lastig kan zijn.

2. Board grootte - lengte en volume

Om de juiste grootte van het board te vinden, zijn er 2 factoren erg belangrijk, namelijk volume en lengte. Het volume is gemeten in liters en geeft aan hoe een bepaald board drijft, wanneer er een bepaald gewicht op word gezet. Een groter volume betekent dus dat het board meer gewicht kan dragen. Wij adviseren dat beginners altijd kiezen voor een board met een hoog volume, zodat het veel stabiliteit met zich meebrengt.

De regel is dat 1 liter qua volume gelijk staat aan 1 liter water, dit creëert daarnaast 1 kilogram. Je moet dus kijken naar het gewicht van de gebruiker en op basis daarvan een keuze maken. Voor beginners adviseren we het dubbele aantal, wat inhoudt dat als je 50 kg weegt, je een volume moet nemen van 100 liter.

De volgende stap is de lengte van het board. De lengte is gemeten in feet & inches, bijvoorbeeld 10'8'' (lees 10 foot 8 inches). De lengte, die je moet nemen, verschilt natuurlijk welk type board je neemt. Een langer board geeft je een meer stabiele rit en de snelheid zal hoger zijn, echter is een kort board weer meer flexibel/manoeuvreerbaar. Welk board je ook neemt, je moet zeker weten dat het geschikt is voor je gewicht. Er staat bij elk product weergeven, wat wij of de makers van het board adviseren.

3. Opblaasbaar of solide board?

Wanneer je een SUP board aanschaft, moet je kiezen tussen een solide of een opblaasbare variant.

Solide boards zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld schuim, glasvezel, leer, hout of kunststof. Het meest gebruikte materiaal is schuim met een bedekking van glasvezel en epoxy. Het maakt de boards wel wat meer kwetsbaar dan de opblaasbare SUP variant.

Opblaasbare SUP boards zijn gemaakt van verschillende lagen PVC kunststof met geweven vezels aan de buitenlaag (ook wel drop-stitch constructie genoemd). Ze zijn gemakkelijker om mee te nemen en nemen daarnaast niet zoveel ruimte in. Ook zijn deze opblaasbare SUP's erg duurzaam, wanneer je dit vergelijkt met de solide boards. Een perfecte keuze voor beginners.

4. De peddel

Wanneer we het over SUP hebben, kunnen we de peddel natuurlijk niet vergeten. De peddel bestaat uit een handvat, een steel (de lange 'stok') en het blad. Het is belangrijk om naar de lengte en de grootte van het blad te kijken, wanneer je voor een bepaalde peddel gaat.

Om de grootte van je blad te bepalen, zou je het kunnen vergelijken met je fiets uitrusting. Wanneer je voor een langere tijd rond wil rijden, wil je een uitrusting die niet te zwaar is, zodat dit je niet tegen gaat werken. Wanneer je dan weer snelheid wil maken, wil je een zwaardere uitrusting, zodat je een hogere krachtverplaatsing hebt.

Een groter blad geeft je de mogelijkheid om meer kracht te zetten en meer water te verplaatsen. Je kunt een hogere snelheid halen en je zult meer stabiliteit en kracht kunnen zetten in de golven. Een kleiner blad is weer meer geschikt voor touring en all-round gebruik. Je kunt de peddel dan voor een lange tijd in het water gebruiken en ook zullen ze erg manoeuvreerbaar zijn. Een klein of medium blad is geschikt voor een beginner.

De hoogte van de peddel hangt af van het type board, waarvoor je gekozen hebt. De peddel moet altijd groter zijn dan jezelf. Hoeveel groter ligt weer aan de SUP stijl, die je aan het beoefenen bent. Bijvoorbeeld; Ben je aan het surf SUP-pen, moet je ongeveer 7 inch toevoegen aan je eigen lichaamslengte, hiertegenover staat 11 inches bij race SUP-pen. Wanneer je 2 verschillende stijlen gaat beoefenen, is het wellicht verstandig om een 'in maat verstelbare' peddel te nemen.

Zoals hierboven vernoemd, kan je een solide peddel vinden. De solide peddels worden gebruikt door de meer ervaren rijders, die weten waar hun persoonlijke voorkeur ligt. De 'in maat verstelbare' peddels, komen in 2 of 3 delen. Het maakt het ook gemakkelijk om je peddel mee te nemen en te vervoeren.

5. Vinnen

Als laatste hebben we nog de vinnen bij een SUP board. De regel, waaraan je altijd kunt denken, is hoe groter en breder de vin, hoe meer stabiliteit de vin geeft. Een kleinere smallere vin zal weer meer speelsheid meebrengen.

De vinnen zijn normaal gesproken handmatig afneembaar en gemakkelijk te verwisselen. Ze komen in verschillende setups, de meest voorkomende zijn:

 • Enkele vin - zorgt voor weinig weerstand, tijdens het peddelen. Geschikt voor op vlakke wateren.
 • 3-vin setup zorgt voor een goede controle. De vinnen zorgen dat je recht op het vlakke water gaat en een goede controle op de golven. Vaak zijn alle vinnen van dezelfde grootte en breedte.
 • 2+1 setup heeft ook 3 vinnen, echter is de middelste vin groter dan de 2 aan de buitenkant. Deze is erg geschikt voor surf SUP-pen.

Opblaasbare SUP boards kunnen ook 1 van de bovengenoemde vin constructies hebben. Het verschil met de solide boards is dat deze afneembaar zijn en vaak gemaakt van flexibel rubber. Je kunt deze boards ook rijden zonder vinnen.

Om het allemaal nog 1 keer op te sommen, wanneer je wilt beginnen met de watersport SUP, moet je rekening houden met de volgende zaken:

 • De type/soort van SUP, die je wilt beoefenen.
 • De grootte van het board, rekening gehouden met het volume en de lengte.
 • Een opblaasbare of solide board.
 • De juiste peddel en vin setup.

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden