Winteruitverkoop
Winterseizoensuitverkoop   -  GEBRUIK DEZE CODE WINTER10  -  Klik hier
×
Menu

Het kopen van een skimboard

Skimboarding (langs stranden verplaatsen op platte boards) wint meer en meer aan populariteit. Het ziet er allemaal hetzelfde uit, maar laat je niet misleiden - Er zijn vele dingen waar je aan moet denken voordat je je skimboard gaat kopen.

1. Soorten boards - schuim vs. hout

Er zijn twee belangrijke soorten skimboards gebaseerd op het materiaal dat gebruikt is bij hun constructie - schuim of hout, en schuim boards. Schuim boards worden geleverd met een sandwich constructie waar een schuimen kern tussen lagen van glasvezel en epoxy is geplaatst. De 'sandwich boards' zijn de hoogwaardige producten die wat kwetsbaarder zijn, met prima drijfvermogen, en geschikt voor grotere golven/meer glijden. Er zijn ook 100% schuimen boards die wat speelser zijn, veel drijfvermogen hebben en prima zijn voor recreatief gebruik en kinderen. Deze soort echter, is gewoonlijk meer voor bodyboards, dus als je op zoek bent naar een fun board voor je kind, bekijk dan eens onze bodyboard sectie.

Er zijn tevens andere variaties, bijvoorbeeld koolstof boards maar die zijn professioneler en vallen in een aanzienlijk hogere prijsklasse.

Skimboarding is verdeeld in twee categorieën: flatland/inland (in ondiep, zanderig water zoals kreken, meren, poelen, rivieren en bij laag tij op het strand) en golf skimming (aan de kust, waar het over gaat in dieper water met inkomende golven). Naast deze twee categorieën en je niveau, kun je kiezen of je een board met een schuimen of een houten kern wilt kopen.

  • Boards met een schuimen kern genieten meestal de voorkeur door golf skimmers omdat ze lichter, dikker en flexibeler zijn, waardoor ze makkelijker op de golven drijven; hun flexibiliteit en drijfvermogen is geschikt voor omstandigheden met golven. Schuim boards worden over het algemeen gebruikt door gemiddelde tot gevorderde rijders en degene die geïnteresseerd zijn in het uitvoeren van trucjes met golven.
  • Houten boards zijn meer geschikt voor (ook wel inland) skimming. Omdat ze zwaarder zijn (minder drijfvermogen) zinken houten skimboards ook sneller, daarom is het beter om ze te gebruiken in ondiep water. Deze boards zijn meer geschikt voor beginners (in termen van lagere kosten en duurzaamheid) of rijders die graag trucjes op hellingen, rails, enz willen uitvoeren, omdat het hout daar beter tegen bestand is.

2. Maat

De maat van je skimboard wordt bepaald door diverse factoren, zoals je gewicht, lengte, snelheid (hoe snel je een golf kunt bijhouden of over de glijbaan kunt gaan), je ervaring en stijl.

Snelheid is een van de cruciale factoren. Hoe hoger de snelheid die je kunt bereiken, hoe meer drijfvermogen je krijgt, waardoor het skimboarden makkelijker gaat. Echter, drijfvermogen is ook afhankelijk van het gewicht dat je op het board zet. Hoe groter het board, hoe meer drijfvermogen je krijgt.

Ervaren skimmers geven gewoonlijk de voorkeur aan kleinere boards omdat deze wendbaarder zijn en je kunt er makkelijker trucjes mee uitvoeren.

Minder ervaren skimmers echter, hebben een groter board nodig dat hun gewicht kan ondersteunen, waardoor het makkelijker is om te scheren over het oppervlak, het gemakkelijker is te balanceren (door het vergrootte voet gedeelte) en over het algemeen sneller is.

3. Kromming (rocker) en tail van het board

Flatland skimboards zijn hoofdzakelijk twintip, of symmetrisch, waar de nose en tail dezelfde vorm hebben. Hierdoor kun je in beide richtingen uit een truc komen. De meest voorkomende twintip vormen zijn Streamline en Proto. De Streamline vorm heeft veel wendbaarheid, terwijl de Proto vorm je meer stabiliteit geeft.

De flatland skimboards herinneren meer aan skateboarden omdat ze vaak gebruikt worden voor trucjes en een houten, duurzame constructie hebben, waardoor je over de rails en obstakels heen kunt. Deze boards zijn ideaal voor je als je je skateboard vaardigheden wilt overzetten naar het water.

De boards met verschillende tip en toe zijn typisch om over de golven scheren. Deze boards zijn directioneel en hebben meer betrekking op surfen.

De rocker is de kromming van de neus (tip) van het board. Een steilere rocker (meer gebogen neus) maakt het eenvoudiger om over golvend water te scheren maar kan je afremmen. Een plattere neus, met ondiepe rocker, is beter voor rustig water waar je meer snelheid kunt bereiken.

Aan de andere kant van het board, heb je de tail. De tail heeft verschillende variaties, maar de meest algemene zijn de pintail, de squash tail, afgeronde en W-tail (swallow tail). Pintails leveren een goede balans in het water, waar de square (en ook de W-tail variaties) de behendigheid van het board stimuleren, waardoor hij beter wordt voor trucjes.

Klaar?

Dus nu weet je wat je moet doen om het skimboard te nemen dat het meest geschikt is voor je behoeften:

  • Beslis over soort en materiaal
  • Kies de juiste maat

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden