×
Menu

Rolski kopen

Er zijn verschillende stijlen en modellen rolski's, waardoor je een hele hoop mogelijkheden krijgt om de perfecte setup te vinden. Deze guide helpt je bij het maken van een keuze, wanneer je nieuwe rolski onderdelen nodig hebt.

Lees hieronder hoe je de juiste apparatuur kunt vinden.

Frames: Waar - en welke stijl ski je?

Allereerst moet je je skistijl overwegen - ben je een fan van het classic rolskiën of trekt de skatestijl je meer aan - en ook op welke ondergronden je graag zou willen rolskiën? Je antwoord op deze twee vragen zijn zeer belangrijk voor je keuze van het rolski frame. Als je bijvoorbeeld wilt rolskiën op gravel, dan zijn lage frames niet ideaal. Aan de andere kant, zal een hoog frame je balans op de proef stellen. Over het algemeen is het een goed idee om deel te nemen aan een cursus of beginnersles, als je het rolskiën nog nooit hebt geprobeerd. Dit zal ook helpen bij het kiezen van de juiste apparatuur.

De frames worden geproduceerd in verschillende materialen - aluminium, hout, staal en carbon- en alle materialen hebben hun voordelen en nadelen. Als voorbeeld: hout geeft een grotere flexibiliteit en een beter ski-gevoel, terwijl aluminium stijver en lichter is en daardoor beter geschikt voor wedstrijden, omdat de krachtoverbrenging is geoptimaliseerd.

Rolski Wielen

Naast het kiezen van het juiste frame, is het kopen van wielen met de juiste hardheid ook zeer belangrijk. Sommige rolski merken bieden een, twee, drie of zelfs vier verschillende wielhardheden aan. Als je wenst te rijden op wegen met gravel, moeten de wielen voor je rolski's zachter zijn, terwijl je makkelijk hardere wielen kunt kopen als je voornamelijk skiet op asfalt. Houd de hardheid van de wielen in het achterhoofd en natuurlijk het materiaal waarvan de wielen zijn gemaakt, bij het kopen van rolski's. Hoe harder de wielen hoe meer weerstand je zult ervaren bij gebruik op glad asfalt. Hoe zachter de wielhardheid hoe meer je het rollen zult voelen.

Rolski Schoenen

Ook wat betreft de rolski schoenen, is de selectie nog nooit zo groot geweest als nu. Vroeger was het heel gebruikelijk om een normale winteruitrusting te gebruiken, maar vandaag de dag kun je ook speciale zomer rolski schoenen kopen. De voordelen van deze schoenen zijn, dat ze niet zo geïsoleerd zijn als de winterschoenen en daardoor dus veel comfortabeler om te dragen wanneer de temperatuur boven 5-8 graden Celsius stijgt.

Stokken en Tips voor Rolski Stokken

De rolski markt is uitgebreid met specifieke rolski stokken. Vooral met betrekking tot het gewicht en materialen, is er grote vooruitgang geboekt.

Koop een paar rolski stokken die bij je vaardigheden, rolski-type en je lichaamslengte past. Als je een beginner of intermediaire rolskiër bent, zul je voor een zachtere skistok willen kiezen omdat deze meer comfortabel is en helpt pijnlijke armen te voorkomen. Als je een expert bent en bijvoorbeeld deelneemt aan competitie races en andere wedstrijden, dan zul je voor een stijvere skistok willen kiezen (80 - 100% carbon), omdat dit een betere krachtoverbrenging biedt. Houd er rekening mee dat hoe stijver de stok is, hoe makkelijker de stok kan breken als gevolg van effecten zoals hobbels en slagen. Ook daarom is het verstandig om de stokken te dragen in een speciale tas tijdens transport. Gooi de stokken niet in de auto of op de grond, er is een kans dat ze breken.

De lengte van je rolski stokken moet overeenkomen met je lengte en de stokken moeten worden gekocht met je skistijl in het achterhoofd (classic of skating).

Classic

Kies stoklengte ongeveer 30cm (12 inch) korter dan je lichaamslengte. Sta op de grond met de stok ook op de grond, om de juiste lengte te meten. Onthoud dat ervaren rolskiërs misschien hun eigen voorkeur hebben voor de stoklengte.

Skate

Voor de rolski skatestijl, moeten de stokken 15 - 20 cm (6-8 inch) korter genomen worden dan je lichaamslengte. Sta op de grond met de stok ook op de grond, om de juiste lengte te meten. Onthoud dat ervaren rolskiërs misschien hun eigen voorkeur hebben voor de stoklengte.

Rolskistok Tips

Veel mensen denken ten onrechte dat ze de tips die ze normaal gebruiken tijdens de wintersport, ook kunnen gebruiken voor de rolski's. Echter, wil je voor dit onderdeel geen compromissen sluiten! Richt je op hoge kwaliteit stok 'tips', omdat hoe goedkoper je koopt, hoe zachter het materiaal is dat je krijgt. Zachte tips zullen sneller slijten bij het rolskiën. De eerste vele malen, zul je in staat zijn om ze te vijlen met een diamantvijl. Na een tijdje zul je ze echter moeten vervangen.

Bekijk de video om te zien hoe je de tips verwisselt op je rolskistok

Handvatten en riemen

Het is mogelijk om verschillende modellen handvatten en riemen te krijgen voor rolskistokken. Het is belangrijk dat de handvatten en riemen je goede controle geven over de stok. Vele handvatten hebben een kurken oppervlak dat voor een comfortabele controle zorgt. De riempjes zijn ook gemaakt in verschillende modellen en hebben bijvoorbeeld een klittenband sluiting of een slimme boa sluiting.

Na verloop van tijd zullen de handvatten verslijten en zul je ze moeten vervangen.

Bekijk hieronder de video over hoe je de handvatten kunt verwisselen.

Daarnaast, voor je eigen veiligheid, kun je ervoor kiezen om extra reflectors aan te brengen op je stok, als deze niet al standaard in de stok zijn verwerkt, zodat je zichtbaarder bent in het verkeer. De stokken bewegen het meeste tijdens het rolskiën, en daarom zijn ze de beste manier om aandacht te krijgen van auto's als je in het donker skiet op een donker fietspad of weg. Het merendeel van onze rolskistokken hebben build-in reflectoren - lees meer in de productinformatie.

Uiteraard moet je ook een helm dragen wanneer je gaat rolskiën, aangezien snelheden kunnen oplopen tot ongeveer 30km per uur.

Wij hopen dat we je op weg geholpen hebben in het maken van je keuzes en al je vragen hebben beantwoord over het kopen van rolski´s en accessoires. Mocht je nog vragen hebben, of weet je gewoon niet welke rolski je moet kopen, neem dan hier contact met ons op .

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden