×
MENU

Langlauf Skistokken kopen

Lengtes bij een Langlauf Skistok

Bij het ​​selecteren van langlaufstokken, is je doel om stokken te kopen die bij je lengte passen en bij je ski-stijl horen:

  • Langlauf classic: 30 cm korter dan je lengte (competitie gericht is lichaamslengte x 0,83 maximaal toegestaan)
  • Langlauf skating: 20cm korter dan je lengte
  • Off-Piste/Backcountry: Kies een verstelbare skistok met een groot basket

Stijfheid en Gewicht

Langlaufstokken zijn gemaakt van glasvezel, carbon of een combinatie van beide. Afgezien van dat, zijn sommige modellen ook verkrijgbaar in aluminium - deze langlauf skistokken zijn vaak bedoeld voor backcountry. De hoeveelheid carbon is bepalend voor de stijfheid van de skistok. Dit betekent dat langlaufstokken gemaakt van 100% carbon meer stijf zijn dan skistokken die gemaakt zijn van 50% carbon en 50% glasvezel.

Het voordeel van een wat stijve langlaufstok is, dat je zo veel krachtoverbrenging krijgt tijdens het skiën als mogelijk. Op deze manier zal je inspanning worden omgevormd tot een maximale snelheid in het spoor. Met een zachtere stok, zul je niet in staat zijn om zoveel kracht over te dragen. Anderzijds, een zachtere stok is vriendelijker voor de armen bij het skiën van lange afstanden. Als je gevoelige ellebogen hebt, zal het fijner zijn om een ​​zachtere stok te gebruiken, met name bij het roller skiën.

De stijfheid van de langlauf skistok heeft ook invloed op het gewicht - hoe stijver de skistok is, hoe lichter zal het ook zijn. Met een lichte skistok heb je minder vermogen nodig bij het naar voren bewegen van de armen na elke slag.

Met andere woorden: als je snel bent, heb je de beste apparatuur nodig en dien je een stijve en lichte skistok te kopen. Als je in een gestaag tempo wil skiën, aandacht wil schenken aan de omgeving en van de natuur wilt genieten, in plaats van het focussen op snelheid en training, dan is een minder stijve skistok voldoende.

Langlaufstokken voor Backcountry

Als je langlaufstokken wilt kopen om off-piste te skiën, moet je een langlauf skistok kiezen met een grote 'basket', die ervoor zorgt dat je een groter steunoppervlakte hebt tegen de losse sneeuw, buiten de gemarkeerde paden.

Daarnaast, is het een goed idee om een ​​verstelbare skistok te kiezen, omdat je verschillende lengtes nodig zal hebben van de rechter en linker skistok, bijvoorbeeld wanneer je loopt op hellingen en heuvels.

Producten