×
Menu

Aanschaf van langlauf ski's

In deze handleiding, zullen wij je voorzien van informatie voor het kiezen van het juiste paar langlaufski's.

Wanneer je nieuwe, of je eerste paar langlaufski's gaat kopen, zijn er verschillende dingen die je moet overwegen. Belangrijkste: de ski's moeten passen bij jouw langlauf stijl. Er is een groot verschil tussen ski's voor backcountry langlauf skiën (skiën buiten de tracks/paden) en langlaufski's voor races (bijvoorbeeld voor de Vasaloppet).

Langlaufen - Waar moet je op letten?

Het is van cruciaal belang bij het kopen van langlaufski's, om de juiste langlauf ski maat, het juiste gewicht en de juiste mate van camber te kiezen, om een ​​ski te krijgen die voldoen aan aan jouw lichaam en langlaufen stijl. Het is belangrijk dat jouw langlauf ski's overeenkomen met je gewicht in verhouding tot de lengte van de ski's. Daarnaast is het gewicht van de ski's afhankelijk van je langlauf stijl. Als je bijvoorbeeld een ski voor race nodig hebt, moet de ski licht van gewicht zijn.

Langlaufski's - 3 types

Over het algemeen zijn er drie types langlaufski's.

Klassieke laufski's

Klassieke laufski's zijn geschikt voor geprepareerde tracks en zijn ontworpen voor snelheid met een lichtgewicht en smal ontwerp. Met deze ski's is het belangrijk het juiste camber niveau te krijgen, om de optimale snelheid en kicks op de tracks te krijgen. Klassieke laufski's zijn de meest voorkomende langlaufski's en worden vaak gebruikt in de races, zoals de Vasaloppet.

Als je een langlauf ski met teveel camber koopt, zul je niet in staat zijn om de ski's goed naar beneden te drukken, waardoor de wax zone onderop niet in contact zal komen met de sneeuw, wat als gevolg heeft dat je achteruit glijd met je ski's.

Ter vergelijking, als je te zachte langlaufski's koopt, zul je het tegenovergestelde ervaren. Je zult een goede grip krijgen, maar lastig kunnen glijden, doordat de wax zone onderop de ski's te veel contact maakt en de hele tijd in de sneeuw wordt gedrukt. Dit benadrukt daarom het belang van het vinden van langlaufski's met de juiste hoeveelheid camber.

Wij raden je aan om klassieke langlaufski's te kiezen in een lengte van ongeveer 20 - 25cm langer dan je eigen lengte.

Langlaufski's voor Skaten

Langlaufski's voor skaten kunnen worden gedefinieerd door hun lange glide zone. Dit soort langlaufen is bekend voor een lange glide en geen grip. Langlauf skate ski's worden ook geleverd met een grote hoeveelheid camber en met een korter ontwerp, in vergelijking met de klassieke langlaufski's. Daarom is het opnieuw belangrijk om de juiste hoeveelheid camber kiezen, om een ​​optimale ervaring te krijgen. De langlauf skating stijl kan worden vergeleken met de bewegingen en het gevoel van skeeleren.

Wij raden je aan om langlaufski's voor skaten te kiezen in een lengte van ongeveer 10 - 15cm langer dan je eigen lengte.

Langlaufski's - BACKCOUNTRY

Backcountry langlauf ski's zijn gemaakt met een breed ski ontwerp, wat ze optimaal maakt voor langlaufen buiten de tracks. Hierdoor zijn backcountry ski's geschikt voor zowel zachte en harde/ijzige sneeuw.

Het bredere ski ontwerp zal ervoor zorgen dat je niet in de sneeuw zult wegzakken, want je lichaamsgewicht wordt verdeeld over een groter oppervlak. Op sommige backcountry langlaufski's kan een ''skin'' worden gemonteerd, om te voorkomen dat je naar achteren schuift. Daarnaast worden backcountry langlauf ski's vaak ontworpen met stalen randen, voor een goede edge grip op ijzige sneeuw.

Net als bij de klassieke langlaufski's, raden wij aan om backcountry ski's ongeveer 20 cm langer dan je eigen lengte te kiezen.

Langlauf ski's hebben 3 zones

Klassieke Langlaufski's hebben drie zones op de base/basis (de onderkant van de ski's). De middelste zone wordt de ''underfoot wax zone'' genoemd en is waar je de kick wax aanbrengt. Deze zone maakt het mogelijk voor je om een ​​kick te maken (af te zetten), als de zone grip in de sneeuw krijgt. De voor- en achterzijde van de ski's worden de glide zones genoemd en zoals de naam al suggereert, maken deze zones het mogelijk voor je om op de sneeuw te glijden met glide wax.

Als je nog steeds twijfelt over welke langlauf ski's geschikt zijn voor jou, ben je van harte welkom om contact met ons op te nemen .

Producten

SkatePro