Winteruitverkoop
Winterseizoensuitverkoop   -  GEBRUIK DEZE CODE WINTER10  -  Klik hier
×
Menu

Aankoop van langlaufski's

In deze handleiding zullen wij je voorzien van informatie voor het kiezen van het juiste paar langlaufski's.

Wanneer je nieuwe of je eerste paar langlaufski's gaat kopen zijn er verschillende dingen die je moet overwegen. Het belangrijkste: de ski's moeten passen bij jouw langlaufstijl. Er is een groot verschil tussen ski's voor langlaufen in het achterland, dus buiten de tracks/paden, en langlaufski's voor races, bijvoorbeeld voor de Vasaloppet in Zweden.

Langlaufen - Waar moet je op letten?

Het is van cruciaal belang bij het kopen van langlaufski's om de juiste maat, het juiste gewicht en de juiste mate van camber te kiezen, om zo een ​​ski aan te schaffen die voldoet aan jouw lichaam en langlaufstijl. De langlaufski's moeten overeenkomen met je gewicht in verhouding tot de lengte van de ski's. Daarnaast is het gewicht van de ski's weer afhankelijk van je langlaufstijl. Als je bijvoorbeeld een ski voor races nodig hebt, moet de ski licht van gewicht zijn.

Langlaufski's - 3 types

Over het algemeen zijn er drie types langlaufski's.

Klassieke langlaufski's

Klassieke langlaufski's zijn geschikt voor geprepareerde tracks en zijn ontworpen met een lichtgewicht en smal ontwerp voor snelheid. Met deze ski's is het belangrijk het juiste camber niveau te vinden om de optimale snelheid en kicks op de tracks te krijgen. Klassieke langlaufski's zijn de meest voorkomende langlaufski's en worden vaak gebruikt tijdens races, zoals de Vasaloppet.

Als je een langlaufski met teveel camber koopt, zul je niet in staat zijn om de ski's goed naar beneden te drukken. Hierdoor zal de wax zone onderop niet in contact komen met de sneeuw, wat als gevolg heeft dat je achteruit glijdt met je ski's.

Ter vergelijking: als je te zachte langlaufski's koopt, zul je het tegenovergestelde ervaren. Je krijgt een goede grip, maar je zal lastig kunnen glijden, doordat de wax zone onderop de ski's te veel contact maakt en de hele tijd in de sneeuw wordt gedrukt. Daarom is het van belang om langlaufski's te vinden met de juiste hoeveelheid camber.

Wij raden je aan om klassieke langlaufski's te kiezen van ongeveer 20 tot 25 cm langer dan je eigen lengte.

Langlaufski's voor Skaten

Langlaufski's voor skaten kunnen worden gedefinieerd door hun lange glide zone. Dit soort langlaufen is bekend om de lange glijmogelijkheid en het ontbreken van grip. Langlauf skate ski's worden dan ook geleverd met een grote hoeveelheid camber en met een korter ontwerp, in vergelijking met de klassieke langlaufski's. Daarom is het opnieuw belangrijk om de juiste hoeveelheid camber kiezen om een ​​optimale ervaring te krijgen. De skatingstijl kan worden vergeleken met skeeleren.

Wij raden je aan om langlaufski's voor skaten te kiezen van ongeveer 10 tot 15 cm langer dan je eigen lengte.

Langlaufski's - BACKCOUNTRY

Backcountry langlauf ski's zijn gemaakt met een breed ski-ontwerp, wat ze perfect maakt voor langlaufen buiten de tracks. Hierdoor zijn backcountry ski's geschikt voor zowel zachte en harde/ijzige sneeuw.

Het bredere ski-ontwerp zal ervoor zorgen dat je niet in de sneeuw zult wegzakken in het achterland, want je lichaamsgewicht wordt verdeeld over een groter oppervlak. Op sommige backcountry langlaufski's kan een skin worden geplaatst, om zo te voorkomen dat je naar achteren glijdt. Daarnaast worden backcountry langlaufski's vaak ontworpen met stalen randen, voor een goede edge grip op ijzige sneeuw.

Net als bij de klassieke langlaufski's raden wij aan om backcountry ski's te kiezen van ongeveer 20 cm langer dan je eigen lengte.

Langlaufski's met 3 zones

Klassieke langlaufski's hebben drie zones op de base (de onderkant van de ski's). De middelste zone wordt de underfoot wax zone genoemd en is de plek waar je de kick wax aanbrengt. Deze zone maakt het mogelijk voor je om je mee af te zetten op het moment dat de zone grip in de sneeuw krijgt. De voor- en achterzijde van de ski's worden de glide zones genoemd en zoals de naam al suggereert maken deze zones het mogelijk voor je om op de sneeuw te glijden dankzij glide wax.

Als je nog steeds twijfelt over welke langlaufski's geschikt zijn voor jou, ben je van harte welkom om contact met ons op te nemen.

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden