×
Menu

Montage van lagers

In deze gids leer je, hoe je zonder enig speciaal gereedschap lagers kan verwijderen en plaatsen in wielen met een metalen core. Meestal gebruikt in steppen.

Als je al eens eerder lagers in skatewielen hebt geprobeerd te plaatsen, heb je waarschijnlijk gemerkt dat het vrij gemakkelijk is. De lagers zijn simpel met de vingers aan te drukken en kunnen makkelijk verwijderd worden door een universele skate tool. De reden voor het gemak is vaak, dat wielen voor skates vaak een plastic core hebben. Maar voor stepwielen gaat deze vlieger helaas niet op. Stepwielen hebben een metalen core, dat het lastiger maakt om de lagers te plaatsen en verwijderen. Dit komt doordat het metaal helemaal geen flex heeft.

Hierdoor heb je wat gereedschap nodig, wanneer je lagers plaatst of verwijderd in step wielen met een metalen core. Het is mogelijk om hier speciaal gereedschap voor te krijgen, maar dat is niet goedkoop. Daarom laten we je in deze gids een manier zien, waarvoor je geen speciaal gereedschap nodig hebt. Wel raden we aan om goede kwaliteit gereedschap te gebruiken. Anders kan het zijn dat je de lagers beschadigd in het proces.

Bekijk hier hoe je lagers installeert in een wiel.

Benodigde tools:

 • As bout met schroef
 • 5 extra of oude lagers
 • Inbussleutel

SkatePro raadt aan om professionele tools te gebruiken voor het installeren van lagers. Zonder gebruik van professioneel gereedschap bestaat het risico van beschadiging van de lagers tijdens het installeren.

 • Je drukt de lagers gelijkmatig in de kern van het wiel met behulp van een wielbout en 5 extra/oude lagers. Op deze wijze is beschadiging van de lagers minimaal.
 • Als de lagers er zeer moeizaam in gaan, gebruik dan metalen washers/ringen (min. Diameter 22mm) aan beide zijden van de lagers. De washers verdelen de druk beter en verminderen het risico van beschadigde lagers.


Hier kun je zien hoe je de lagers van een wiel verwijdert zonder gebruik te maken van speciaal gereedschap. Let op dat er een risico is dat je de lagers beschadigt, als je ze op deze verwijdert.

Tools benodigd:

 • As bout
 • Hamer

 • Positie eerst de spacer (gelegen tussen de lagers) in het midden, zodat de as er niet door heen kan.
 • Tik dan op de as, deze zal de lagers aan de andere kant er uit drukken.
 • In de video gebruiken we een spacer zonder flens om het gemakkelijker te maken het lager te demonteren en ook niet beschadigen.
 • Als je gebruik maakt van een zelfcentrerende spacer, moet je een schroevendraaier gebruiken en voorzichtig rond om op de binnenring van het lager tikken om hem eruit te halen. Dit kan gemakkelijk de lagers stuk maken!


Lees onze volledige handleiding over lagers hier.

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden