×
Menu

Aankoop van hockey stick

Als je overweegt om een nieuwe ijshockey stick of inline hockey stick te kopen, is het belangrijk om je niveau, lengte en speelstijl in het achterhoofd te houden. Hockey sticks worden gemaakt in zowel hout als composiet materialen, met een verschillende flex. In deze gids helpen we je met het vinden van de perfecte stick.

Het hebben van de juiste hockey stick is essentieel voor je spel, of je nou ijshockey, inline hockey of street hockey speelt. Daarom is het belangrijk dat je niet de eerste de beste stick koopt die je tegenkomt. Houd verschillende factoren in gedachten wanneer je onderzoek doet, zodat je een stick vindt die bij je past. De meest belangrijke factoren om te overwegen zijn: het materiaal van de stick, de flex, je lengte in verhouding met de stick en welke hand je dominerende hand is.

Hockey sticks voor ijshockey of inline/street hockey?

Hoe je de juiste maat stick kunt vinden is hetzelfde voor ijshockey, street en roller hockey. Echter, kun je niet dezelfde stick gebruiken voor ijs-, roller- en street hockey. Sommige sticks zijn het best geschikt voor ijshockey, terwijl andere zijn ontworpen voor street of roller hockey. Traditioneel gezien, is een houten stick meer geschikt voor inline hockey, omdat deze duurzamer en zwaarder is, maar je kunt ook makkelijk een stick gebruiken met een combinatie van hout en composiet materialen. Let er op, wanneer je een ijshockey stick gebruikt voor street of roller hockey, het blad van de stick een aanzienlijk kortere levensduur heeft, vanwege het snelle slijten van het houten blad.

Hockey shaft types - hout of composiet

IJshockey of roller hockey sticks zijn ofwel gemaakt van hout of van composiet materialen. Composiet betekent een combinatie van verschillende materialen.

 • Shafts gemaakt van hout zijn het goedkoopste, maar wanneer het blad versleten is, moet je de hele stick vervangen. Houten shafts zijn ook stijver en zwaarder dan de shafts gemaakt van composiet materialen.
 • Op sticks gemaakt van composietmateriaal (aluminium, grafiet, carbon, kevlar of titanium) kun je het blad vervangen. De prijs is over het algemeen hoger dan bij houten shafts, maar je krijgt er een meer duurzame en lichtere shaft voor terug.

Lengte - vind de juiste lengte voor de stick

De lengte van de stick is gemeten zonder het blad. Onder het kopje "Maat" kun je meer lezen welke standaard maten er zijn.

Verkrijg de juiste lengte door het volgen van deze twee stappen:

 1. Houd je arm langs je lichaam en grijp het uiteinde van de stick, wanneer je je schaatsen aan hebt. Buig je arm lichtjes en houd deze dichtbij het lichaam. Als het uiteinde van het blad een klein beetje omhoog wijst is de maat goed.
 1. Houd de stick verticaal voor je, met het uiteinde van het blad op de grond en de shaft wijzend naar je kin. Je kunt de juiste lengte van de shaft vinden:
  • Met schaatsen aan: Het einde van de stick kan maximaal de kin bereiken.
  • Zonder schaatsen aan: Het einde van de stick kan maximaal het puntje van je neus bereiken.

Korte vs. Lange hockey stick

Een korte hockey stick geeft je een betere controle, terwijl een langere stick je de mogelijkheid geeft om een krachtigere slag te maken met een bredere rijkwijdte. Hierdoor kiezen de meeste aanvallende spelers voor een kortere stick en verdedigende spelers voor een langere stick.

Tip: Sommige ijshockey spelers en roller hockey spelers kopen een shaft die ietwat te groot is, zodat ze deze zelf kunnen aanpassen voor de juiste lengte.

Maat

Er zijn twee standaard maten: senior sticks en junior sticks.

 • Senior sticks zijn gemaakt voor volwassen spelers die een stick nodig hebben die meer stijf is, een groter blad heeft en welke zwaarder en langer is. Ze hebben een lengte van 140 - 158 cm (4'8" - 5'3") (Alleen de shaft)
 • Junior sticks zijn slanker gemaakt om het gewicht te verlagen en meer flexibiliteit te bieden. Ze hebben een lengte van 116 - 138cm (3'10'' - 4'7") (Alleen de shaft).

Flex - flexibiliteit en stijfheid van de stick

De flex van de stick verwijst naar hoe flexibel of hoe stijf de stick is. De flex is essentieel voor hoeveel controle je hebt over de puck en hoeveel kracht je in je schot kunt stoppen. In termen van flex:

 • Hoe lager de flex, hoe flexibeler de stick
 • Hoe hoger de flex, hoe stijver de stick

Hockey sticks komen vaak met een medium flex (85) tot aan extra flex (110). Met een hogere flex, krijg je een zwaardere stick dat meer kracht geeft aan je schot.

 • Beginners wordt aangeraden om een hockey stick te gebruiken met medium flex voor een betere controle met de puck; de controle gaat makkelijk verloren als de stick te stijf is.
 • Grotere en sterkere spelers wordt aangeraden om een hockey stick te gebruiken met hogere flex zodat ze hun kracht kunnen gebruiken bij het slaan van de puck.

Het hockey blad

Het blad aan het uiteinde van de shaft is normaal gesproken gemaakt van hout en is zo nu en dan versterkt met andere materialen zoals plastic, fiberglass en carbon vezel. Het blad voor streethockey/inline hockey is normaal gesproken gemaakt van composiet materiaal in hout, plastic en glasvezel.

Moet de stick aan mijn linkerkant of rechterkant zijn?

Hockeysticks worden aangeduid als L of R:

 • L - voor hockeyspelers met het blad aan de linkerkant van het lichaam
 • R - voor hockeyspelers met het blad aan de rechterkant van het lichaam

Of je nou links of rechtshandig bent, dit heeft niets te maken met het feit of je een Left (L) of Right (R) stick moet kopen. Left en Right geeft weer aan welke kant van je lichaam je hoofdzakelijk de puck hanteert.

Om er zeker van de zijn welke kant je voorkeur heeft, kun je de stick met beide handen grijpen en jezelf positioneren op dezelfde manier als wanneer je de puck zou schieten.

 • Je dient left (L) te kiezen wanneer je de puck leidt aan je linkerzijde, houd je rechterhand aan de bovenkant van de stick en plaats de linkerhand dichtst bij het blad.
 • Je dient right (R) te kiezen wanneer je de puck leidt aan je rechterzijde, houd je linkerhand aan de bovenkant van de stick en plaats je rechterhand dichtst bij het blad.

Bekijk onze selectie van hockeysticks voor ijshockey of inline/street hockey.

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden