Back to school
Speciale deals en aanbiedingen  -  Aanbiedingen weergeven
×
Menu

Het kopen van een wetsuit

Wanneer je je eerste of je volgende wetsuit zoekt, zijn er een aantal zaken waar je zeker rekening mee moet houden, zoals:

  • Waar en waarvoor je het gaat gebruiken
  • Dikte
  • Design

Een wetsuit is een neopreen uitrusting, die bedoelt is voor alle watersports, zoals bijvoorbeeld surfing, wakeboarding en kitesurfing. Het zorgt dat je warm en comfortabel blijft in het water. De wetsuits voor kinderen worden vaak gebruikt als bescherming, aangezien het ook beschermende lagen heeft en kinderen warm houdt in het koude water.

Veel mensen denken dat een wetsuit je droog moet houden, echter doet een wetsuit wat anders. Een wetsuit houdt een laagje water vast, wat je lichaam dan zelf weer opwarmt.

1. Type wetsuit en de dikte gebaseerd op basis van temperatuur

Voordat we beginnen over de technische zaken, moeten we kijken naar de soort watersport, die je wilt beoefenen. Normaal gesproken zijn er 4 type wetsuits, namelijk een volledige suit, een volledige inclusief kap, een korte versie en de Long Johns (lang broek - shirt zonder mouwen). Ook kunnen deze wetsuits weer afwijken met korte broeken of korte sleeves.

Aangezien het hoofddoel van een wetsuit is om je warm te houden, moet je goed kijken naar de temperatuur van de omgeving en het water. De chillfactor wordt hier ook overwogen.

Voor bijvoorbeeld wind sporten, zoals surfing en kitesurfing, is een dikkere en dus warmere wetsuit meer gebruikelijk. Natuurlijk wil je ook dat de dikkere wetsuits flexibel en duurzaam zijn. Het is dus van belang om een kwalitatief goede wetsuit aanschaft. We adviseren dan ook om een full-suit aan te schaffen en wellicht als 'bij-wetsuit' een kortere variant voor de warmere omstandigheden.

Wanneer we dan naar het binnenlandse surfen kijken, is het water over het algemeen wat warmer en is het dus niet nodig om een full-suit te hebben. Het is dan dus fantastisch om een wat kortere variant aan te schaffen, zodat je het natuurlijk ook niet te warm hebt.

Wanneer we kijken naar SUP of kayak is het meer gebruikelijk om een Long John te hebben (lange broek - shirt zonder mouwen variant), aangezien je comfortabel en gemakkelijk wilt bewegen, tijdens het peddelen.

We hebben een tabel gemaakt, zodat het gemakkelijker wordt om de juiste dikte van je wetsuit te kiezen. Het is erg belangrijk om je goed in te lezen, in de omstandigheden waar je je wetsuit gaat gebruiken.

Let op; de tabel is een richtlijn. De keuze voor een bepaalde wetsuit heeft ook te maken met een persoonlijke voorkeur. De gedachte moet altijd zijn om warm en comfortabel te blijven.

2. Hoe moet ik de dikte lezen?

Je moet natuurlijk rekening houden, dat je ook bezig bent met je activiteit, de temperatuur buiten en je eigen gewicht. De UV Lycra is echt bedoeld voor de warmste omstandigheden en beschermt je tegen de zon.

Zoals je kunt zien, is de dikte van neopreen niet altijd een rond getal, maar wat betekent dit nou precies?
Het eerste getal geeft de dikte rond de borst en heup aan. Het 2e de dikte rond de armen en benen. Wanneer je dus 4/3mm ziet staan, weet je dat het rond je borst en hip 4mm is en rond je ledematen 3mm. Deze 2 maten zorgen ervoor dat je je vrij kunt bewegen en op de juiste plekken toch goed warm blijft.

3. Grootte en Design, zeker dat doet er toe!

Grootte

Het is erg belangrijk dat je de juiste grootte neemt. Hoe strakker de fit is, hoe meer je geïsoleerd zit en dus warmer zult zijn. De juiste fit zou moeten voelen als een 2e huid, echter natuurlijk niet zo strak, dat de doorbloeding niet meer vlekkeloos verloopt. Om te testen of je de juiste fit hebt, zou je je armen boven je hoofd moeten strekken. Je mag een beetje weerstand voelen, echter moet je wetsuit je armen niet terugtrekken. Wanneer je een aantal squats kunt maken en wat peddel bewegingen, zou je een goede fit moeten hebben.

Het is daarnaast ook erg belangrijk dat je wetsuit strak rond je nek zit, aangezien dit natuurlijk de plek is waar water gemakkelijk naar binnen kan komen. (Ook hier, niet te strak)

Je krijgt wetsuits in de standaard maten, namelijk XS, S, M, L, XL, XXL. Wanneer je een S of een T achter de maat ziet staan, staat dit voor Short (Kort) of Tall (Lang). Je kunt dus bijvoorbeeld een maatje S hebben in een lange versie.

Design (Rits en and Naden)

Wanneer we het hebben over design, hadden we het hierboven al over hoe belangrijk het is dat het strak genoeg zit bij je nek, zodat er geen water binnenkomt. De verschillende rits types zijn dus erg belangrijk. Hoe minder ritsen, hoe beter het is.

Borst Ritsen het beste om in het water te gaan, aangezien het erg lastig voor water om erin of eruit te gaan. Wetsuits met deze ritssluiting worden beschouwd als de warmste wetsuits.

Rug Ritsen zijn gemakkelijker om aan te trekken, echter is het ook gemakkelijker voor water om in je wetsuit te komen. De wetsuits met dit sluitingssysteem zijn over het algemeen lager in prijs.

Een wetsuit met een rits aan de voorkant is gemakkelijker om aan te trekken en voor water om erin te komen. De wetsuits worden over het algemeen beschouwd als kouder.

De naden zijn ook erg belangrijk om je goed warm te houden.

Flatlock naden (van neopreen) zijn zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant bij elkaar genaaid.

Gesloten, hier zijn de lagen samen genaaid en hier overheen nog gelijmd, zodat het voorkomt dat water naar binnen komt. Geschikt voor de lagere temperaturen.

Gesloten en Taped, dit houdt in dat na het naaien en lijmen er ook nog eens tape overheen gemaakt is. Het zorgt ervoor dat de warme lucht ook nog eens binnen in het wetsuit blijft.

4. Wat maakt het een goede wetsuit?

Zoals je bij elk product zult vinden, vindt je ook bij neopreen, namelijk er is verschil in kwaliteit. Een goede kwaliteit neopreen houdt veel lucht binnen, wat zorgt voor een beter geïsoleerde en warmere wetsuit, daarnaast is het ook duurzaam en rekbaar.

Ook zou een kwalitatief goede wetsuit weinig water binnen moeten laten en zou de fit goed moeten zijn. Wanneer een wetsuit erg rekbaar is, geeft dit normaal gesproken ook aan dat ze minder duurzaam zijn. (Een hoge kwaliteit wetsuit kan zowel rekbaar als duurzaam zijn)

Klaar om het water in te gaan?

Om het even op te noemen:

  • Welke sport ga je beoefenen en waar?
  • Wat is de water temperatuur?
  • Vind de juiste grootte
  • Kies een passend design

Veel plezier!

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden