×
Menu

Spacers - nader verklaard

Spacers zijn de kleine afstandhouders die tussen de 2 lagers in zitten, in ieder wiel. Deze worden gebruikt in zowel de skates als steppen, waveboards en vrijwel alles wat rolt met kogellagers.

Als je niet de juiste spacers in de wielen gebruikt, kan dit verschillende invloeden hebben. Weglaten van spacers zal betekenen dat de lagers te veel worden belast, en daardoor zullen ze erg slecht rollen. Door gebruik van het verkeerde type spacers worden de lagers misschien niet goed vastgezet, waardoor ze heen en weer kunnen bewegen terwijl het wiel rolt.

Weet het spacertype

Er zijn verschillende soorten spacers, de meest gebruikte zijn:

  • 6 mm spacers
  • 8 mm spacers

6 mm spacer

6 mm spacers spot je het makkelijkst om te kijken of er een extra ring in de lager zit. Als je een beetje extra ring kunt zien, in de lager binnenring, dan is dit het deel van de 6 mm spacer die langs de lager heen komt.

Wordt altijd gebruikt met 6 mm assen. De spacer wordt tussen de 2 lagers in geplaatst, houd de lagers op de juiste plek, en vermindert de binnenste diameter van de lagers naar 6mm.
Hoe haal je lagers uit een wiel met 6 mm spacer

8 mm spacer

8 mm spacers passen precies tussen de 2 lagers en er is geen ring te zien aan de zijkant. Ze worden gebruikt met 8 mm assen.

Wordt altijd gebruikt met 8 mm assen. De spacer zit losjes tussen de lagers in en centreert de wiel bout tijdens het monteren van de wielen. Het verminderd de directe druk op de lagers.
Hoe haal je lagers uit een wiel met 8 mm spacer

Materiaal

De overgrote meerderheid van de spacers zijn gemaakt van metaal, maar soms kan de spacer ook gemaakt zijn van kunststof. Kunststof spacers zijn niet aan te bevelen, omdat plastic niet te veel belast kan worden, en door het installeren en verwijderen van de spacers kunnen ze gemakkelijk splitsen. Het wordt daarom aanbevolen om metalen spacers te gebruiken.

Mini / Micro (688)

In sommige stakes gebruikt de fabrikant mini/micro lagers, en je hebt dan ook speciale spacers er voor nodig. Micro lagers hebben een smallere diameter, standaard spacers kunnen dus niet gebruikt worden. SkatePro verkoopt deze micro lagers en spacers niet.

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden