×
Menu

Koop kitesurfing uitrusting

De belangrijkste uitrusting bij het kitesurfen is de kiteboard en de kite zelf. Hier kun je nuttige informatie vinden wanneer je beslist om één van deze twee te kopen.

1. De Kite

Kites variëren in vorm, grootte en constructie. De belangrijkste soorten zijn de Bow kites, Delta kites, C-kites en Hybride kites. Elk van hen heeft specifieke kenmerken en is daarom geschikt voor verschillende omstandigheden. Het is belangrijk dat je de wind omstandigheden onderzoekt van de plek waar je van plan bent te kitesurfen, omdat de windkracht een cruciale factor is voor kites. Grotere kites zijn bijvoorbeeld beter voor lagere winden, terwijl kleinere kites geschikt zijn voor sterkere winden.

In de onderstaande tabel, vind je twee termen die heel belangrijk zijn om uit te leggen en te begrijpen, omdat ze een van de essentiële verschillen tussen de kites creëren.

De bridle is een systeem van lijnen die aan de voorkant (leidende) rand van je kite zijn bevestigd. Die lijnen kunnen in een andere instelling worden geplaatst, afhankelijk van de kite. Het ziet eruit als een spinnenweb aan de voorrand van de kite en verzamelt zich dan in één lijn waarmee je de lijnen van de balk verbindt. De bridle is in feite een systeem waarmee je meer controle hebt over je kite, en in het bijzonder over de vermogensversterking van de kite. De C-kites zonder bridle hebben bijvoorbeeld een explosievere vermogensversterking waardoor je meer krachtdraai functies en loopings kunt uitvoeren, maar er zijn ook meer geavanceerde vaardigheden voor nodig.

De bridle is een systeem dat een grotere mate van depower mogelijk maakt in vergelijking met de C-kite vorm. Om te depoweren, betekent dat je je kite platter maakt, met als resultaat dat minder van het oppervlak de wind raakt en dus de trekkracht vermindert.

2. Balk en lijnen

Tussen jou en de kite moet je de balk en de lijnen in orde hebben om de kite te kunnen besturen. Je moet een kite harnas dragen dat je aansluit op de chicken loop op de balk. Op die manier maak je ook verbinding met de lijnen. Wanneer je dit allemaal hebt gedaan, krijg je controle over de balk, lijnen ('je stuur') en de kite.

Met de balk en de lijnen kun je je kite besturen, bochten maken, versnellen of afremmen. Er zijn veel variaties met betrekking tot de balk en lijn setup, maar een van de meest voorkomende configuraties is de 4-lijnen balk. In deze setup zijn de twee lijnen in het midden verbonden met de voorrand door het depower-systeem. De andere twee lijnen, bevestigd aan beide uiteinden van de balk, zijn verbonden met de twee vleugel punten die je helpen de kite te besturen en het depoweren en aandrijven mogelijk te maken. Dit is normaliter kleur gecodeerd en knoop-matching in overeenstemming met de punt lijnen van de balk om de juiste verbinding gemakkelijk te kunnen maken.

Als we focussen op de balk, vind je hier ook veel configuraties, afhankelijk van de fabrikant. Het meest voorkomende onderscheid is het 'trimsysteem boven de balk' en het 'trimsysteem onder de balk'. In het eerste geval heb je meer bewegingsvrijheid, maar het kan wat moeilijker zijn om de depower te bereiken. In de tweede setup krijg je gemakkelijker toegang omdat de depower dichter bij je staat, maar het kan een gedoe zijn om dit te bereiken.

Belangrijk om hier te vermelden is dat, wanneer je besluit om de lijnen te wijzigen, je altijd de juiste lengte voor jouw specifieke kite model moet kopen, omdat kortere/langere lijnen de kite controle waaraan jij gewend bent kunnen beïnvloeden.

3. Het Kiteboard

Een ander essentieel onderdeel voor kitesurfen is je kiteboard. Zoals bij veel andere boardsporten, zijn er enkele belangrijke punten als het gaat om kiteboards:

  • De vorm: het board kan een twin tip hebben (symmetrisch aan de voor- en achterkant) of directioneel zijn (surfplank). Bovendien kun je een vierkante vorm of een rondere vorm hebben. Vierkante vormen zijn goed als het gaat om edging, upwind en pop, terwijl rondere vormen goed zijn voor het carven en soepeler landingen toestaan.
  • De rocker: de rocker is de curve van je boards van top tot staart. Hoe meer rocker (hoe meer gebogen je board is), hoe meer pop je hebt. Vlakke boarden zijn echter beter voor edging.
  • De holling: holling toevoegen (curve van jouw board tussen de zijkanten) voegt zachtheid aan de rit toe en maakt landingen zachter.
  • De vinnen: je kunt ervoor kiezen om je kiteboard met vinnen of vinloos te berijden. Als je er vinnen aan toevoegt, moet je er rekening mee houden dat grotere vinnen je meer stabiliteit geven in woelige wateren en bij het edging en gemakkelijker tegenwind eigenschappen hebben. Kleinere vinnen zijn beter in termen van soepel glijden door het wateroppervlak.
  • De maat: de verschillende merken worden geleverd met verschillende maat aanbevelingen. Over het algemeen hangt de grootte van het board af van je gewicht en je vaardigheidsniveau. Het board moet groot genoeg zijn om je gewicht te ondersteunen en je drijvende te houden terwijl je wordt aangedreven door de kite. Voor beginners is het een goed idee om te kiezen voor een iets groter board, omdat dit je drijfvermogen verhoogt. Later kun je voor een korter board kiezen als je je comfortabeler voelt en je de vaardigheden hebt om eenvoudig een plane te maken en je echt aan het kitesurfspel kunt beginnen.

4. Ben je een beginner?

Als je een beginner bent in kitesurfen, zorg dan dat je:

  • De juiste kite kiest voor jou met een goede depower;
  • Wat beschermende uitrusting aanschaft (helm, veiligheidsmes en misschien een impact vest);
  • Een intro-cursus kitesurfen volgt (het is altijd goed om een paar begeleide sessies te hebben);
  • Een kite maatje zoekt, het is veiliger en leuker om met een vriend te gaan kiten.

klaar om te gaan vliegen op het water? koop je kitesurf UITRUSTING en vergeet niet om de wind omstandigheden te CONTROLEREN!

Producten

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden